Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5998913 www.bgdnes.bg

Плевнелиев: Икономисал съм милиарди на българския народ. По моя си начин - невидимо

Още акценти от генералното интервю, което президентът даде пред "24 часа":

Ако България допусне грешка, ако остане в периферията, пасивна, в сандвича на империи, които са на Изток и които вече са доминирали нашата история, това ще бъде най-голямото национално предателство.

Аз съм първият, който издигна приемствеността като политика на държавния глава

Реклама

С държавния глава разговарят КРИСТИНА КРЪСТЕВА и БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ

Във вчерашния брой публикувахме първата част от голямото интервю, което президентът Росен Плевнелиев даде за “24 часа”. В него държавният глава отчита в какво е първи, как е издържал, когато на два пъти цялата държава беше на неговите плещи, какво си е говорил със световните лидери и негови приятели - американския президент Барак Обама, германския Йоахим Гаук, канцлера Ангела Меркел. Споделя, че те са му звънели на мобилния тефон, за да консултират с него позициите си по международни въпроси и теми от региона.

Държавният глава съветва наследника си ген. Румен Радев да не допуска промяна на курса на държавата и да предотврати криза около предсрочните парламентарни избори. Препоръчва също на новоизбрания президент да опази най-близките си от светлината на прожекторите.

Държавният глава за първи път разкрива, че той е решил заедно със съпругата си семейството да не се мести да живее в “Бояна” по време на мандата. Пред “24 часа” той е безкрайно откровен и за най-голямата трагедия, която сполетява него и жена му - загубата на най-големия им син. “Когато и да дойде смъртта, вече има при кого да отида - при моя ангел”, казва президентът. И настойчиво формулира извода: “След като си изпитал най-истинската болка, изводът е: “Прави добро!”.

Не искам втори мандат веднага след първия. Продължавам да работя за България - и по света, и тук. Ще си говоря с хората, по читалищата и кръчмите, казва държавният глава. Днес публикуваме втората част от интервюто.

- Г-н президент, какво мислите за проекта на Иво Прокопиев и Христо Иванов? И Кристиан Таков, и Христо Иванов бяха част от вашия екип.

Реклама

- Приветствам всички новосъздадени партии независимо от техните имена, идеолози и лидери, защото това е доказателство, че демокрацията в България “ври и кипи”. Хората имат идеи, имат позиция.

По никакъв начин

не ме

причислявайте

към нито

една партия.

Но като президента Плевнелиев, макар и след като не е действащ, аз ще работя с всички.

Аз работя по съвсем друг начин - търся смисъла. Ако има смислени идеи на БСП, ще ги подкрепя. Ако има смислени реформи в някоя новосъздадена партия, ще изляза и ще кажа: “Това е добро.”

- Имате ли опасения, че най-благородната инициатива - “Българската Коледа”, може да бъде преустановена?

- Искрено се надявам, че това няма да се случи. Вярвам на поетото обещание от президента Радев, че ще я продължи. Аз съм първият, който издигна приемствеността като политика на държавния глава. Който пое, разви и надгради абсолютно всички инициативи на предишните президенти. Но аз

добавих 5 нови

инициативи в

президентската

институция,

коя от коя по-смислени. Това очаквам и от президента Радев - да поеме, развие и надгради и тях. И ако не го направи, ще се интересувам кои са аргументите да ги спре.

Аз съм държавният глава, който създаде първата иновационна екосистема в България и на Балканите и един от създателите на клъстерите - информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, аутомотив. Дадох път на иновациите, на технологиите, на индустриите на бъдещето, в които

през моя мандат

създадохме над

90 000 добре

платени работни

места за млади българи,

които останаха тук. В рамките на моя мандат България беше най-добрата аутсорсинг дестинация на Европа, третата най-добра в света. Постигнахме много и гледаме уверено напред. Затова моят офис е в “София Тех парк”.

- Там правителството ви отпусна офис. Предполагам, че този е един от проектите, с които се гордеете най-много. А и за вас това е място със сантиментална стойност - там сте карал казарма.

- Точно така. Това не е най-големият проект, по който работих, но се гордея с него - наистина е един от смислените. Аз

имах в живота

си щастието

да работя

по истински,

големи проекти Бизнеспаркът беше такъв - първият на Балканите. След това магистралите на България - вие помните плана “Плевнелиев” за 7 магистрали. Случват се. Благодаря на премиера Борисов, че заедно с еврокомисаря Таяни излязохме в първите дни на моя мандат като министър и обещахме 3 магистрали. Направихме ги. Тръгнахме от спрените пари, от спрените еврофондове, от големите скандали, от “Тракия”, която беше договорена от правителствата на царя и Станишев за над 3 милиарда лева. Същата магистрала сега е изпълнена за 500 милиона лева.

Икономисал съм милиарди на българския народ. Невидимо, по моя си начин. Спорих с всички, като стартирахме националната програма за енергийна ефективност, на която аз съм идеолог. През първите 2 г.

Дянков не ми

даваше пари -

не се предадох.

Ставаше въпрос за едни 5 милиона, които в крайна сметка бяха осигурени. Аз съм много търпелив човек - търпението е моето оръжие. С много търпение сега имаме милиардна програма. Няма по-смислена от нея. Като министър обещах коректно управление на еврофондовете.

Отговарях за 2,6

милиарда евро за

българските

региони и пътища.

И днес мога да изляза честно и да кажа на хората: “Обещах и изпълних.” Защото тези пари бяха използвани максимално. В рамките на този огромен проект за страната ни се роди доброто име на България в ЕС и после дойдоха още повече милиарди - от 11 станаха 15.

Като президент подкрепях всячески българската икономика и експорт. Например в рамките на 3 г. успяхме да удвоим търговията между България и Китай. В рамките на мандата ми и търговията с Турция се удвои, като двамата с Борисов положихме огромни усилия. Търговията ни с Румъния е 4 пъти повече отпреди 5 г., тази с Виетнам след моето посещение за 1 г. също се удвои. В рамките на мандата си посетих десет пъти Германия и в резултат Германия днес е най-големият ни партньор - договорихме и построихме десетки нови германски фабрики в България. През 2016 г. постигнахме абсолютен рекорд в двустранната търговия - над 6,3 милиарда евро.

- Включихте се в писмото на 17-те евролидери до Тръмп, в което го призовавате да продължи твърдата линия на Обама към Москва. Но той изгради кампанията си точно на противоположното послание. Как очаквате да се обърне?

- Писмото, което подписах до Тръмп, е част от моя план България да не бъде периферия. Тръмп заложи на много популистки обещания. Отношенията с Путин не бяха в сърцето на неговата кампания, макар и част от нея. Тръмп обеща много други неща.

- Огради.

- Той обеща огради с Мексико за сметка на Мексико, знаейки, че това няма как да стане. Обеща да изгони милиони мюсюлмани от САЩ. Тръгне ли да го прави, ще имаме голям проблем. Тези, които водеха досега в света и гарантираха мир и стабилност, от които очаквахме досега да бъдат символ на ценности, ще вкарат света в най-голямата драма, която можем да си представим. И тя е по Хънтингтън - сблъсък на цивилизациите. Ако това стане, това ще бъде най-голямото национално предателство, което някога някой американски президент е извършил. По същия начин ще бъде предателство спрямо семейството на демократичните държави, да седнат американският и руският президент и да разпределят сфери на влияние. Това ни връща в ХIХ век, ще се съсипе всичко. България много ще страда от това и аз се противопоставям с всички сили. Правя го и като президент, и като кризисен мениджър, който вижда кризите и действа, а не чака те да дойдат.

Защото всичко, което в момента се случва, ще ни се струва като детска игра в сравнение с

бурята, която

може да се

случи още в

първата година

от мандата на

президента

Радев.

И дано той си дава сметка колко много ще зависи от него, и да бъде на висота. 2017 г. ще е критична за ЕС. Досега имахме 11 кризи, по всяка от които България даваше и работеше за намирането на решение. Например десет президенти дойдоха тук под мое ръководство, за да търсим заедно решения на проблемите. Нито една от кризите все още не е устойчиво решена. Нито противопоставянето ЕС - Русия, нито украинската криза, нито терористичната вълна, нито вълната от националисти и популисти в Европа, която тепърва ще се задълбочава, нито гръцката криза, нито Брекзит. А най-драматичната ще бъде, ако европейците изгубят вярата си в ролята на САЩ като гарант на сигурността. Представете си един американски президент Тръмп, който казва на европейците: “Аз тук ще се разбера с Путин, вие се оправяйте.”

- Затова ще се прави европейска армия.

- Досега ЕС беше икономически гигант, но не беше силен геополитически и в сектор сигурност и отбрана. Това трябва да се промени - ЕС ще трябва да гарантира сам своята сигурност, да се превърне във военна и в геополитическа сила. В този процес, ако България допусне грешка, ако остане в периферията, пасивна, в сандвича на империи, които са на Изток и които вече са доминирали нашата история, това ще бъде най-голямото национално предателство. И Левски ще се обръща в гроба. Президентът Радев трябва да си дава сметка - така, както аз си давах сметка, че пътят на България води към Европа. Каузата е: силна България в силен ЕС и НАТО.

- А не бихте ли приели да сте еврокомисар?

- Никакъв еврокомисар няма да ставам. Ще помагам с активната си международна позиция и това, че съм припознат от всички като президент, който гледа напред. Ще работя и в Америка, и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и на Балканите по различни начини. Ще бъда силен глас на България в евро-атлантическото пространство. Като президент бях приятел с много световни лидери. Ще продължа да бъда полезен на България. Гледайки напред, продължавам да бъда себе си. Аз ще бъда този български президент, който ще работи и за “България 2030”, защото именно аз бях българският президент, който работи за и подписа Целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г.

Реклама
Реклама
Реклама