Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5999437 www.bgdnes.bg

Отец Петър от "Св. Георги" в Брезник: Гонят ме от храма, крият злоупотреби

"Църковното настоятелство, което отговаря за храм "Св. Георги Победоносец" в Брезник в лицето на касиерката Соня Темелкова открито отклонява средства, като е поставило ръка върху църквата с идеята, че тя е негова собственост. Чашата преля, след като се опитаха да не ме допуснат в храма, в който съм енорийски свещеник и председател", заяви възмутено протойерей Петър Петров пред "България Днес".

Скандалът, който е на път да освети далаверите на църковното настоятелство в града, се разиграва в петък, 13-и, миналата седмица. Малко след 11 часа отец Петър отключва врата на храма и въвежда личния си код за алармената система. Минута по-късно се появява служител на охранителната фирма. Той е изпратен от касиерката Соня Темелкова, с която разговаря по телефона, докато проверява свещеника и му пречи да влезе в църквата.
"Само аз, клисарката и самата касиерка, което е нелогично, имаме подобни лични кодове за системата. Тя много добре е знаела, че аз влизам в храма, което е и ако искате, моето работно място", обяснява отец Петър.
От думите му става ясно, че това е поредният номер, които му погаждат от настоятелството. Крамолата е заради борбата на свещеника със злоупотребите на определен кръг лица.
"Става въпрос за дългогодишно отклоняване на средства. Води се двойно счетоводство, за да се прикриват далаверите от продажбата на свещи и кръщавки, които се уреждат от касиерката Темелкова. Вощениците се купуват от частни лица, а не от официалната свещоливница, продават се на високи цени, а много малко от приходите се дават на самия храм", категоричен е отец Петър. Той обясни, че заедно с отец Константин са пуснали жалба до патриарх Неофит и Епархийския съвет. Финансовите ревизори са извършили одит и са установили злоупотреби, като свещениците се надяват до седмица да чуят решение, с което веднъж завинаги тези хора да бъдат отстранени.
"Вместо да помагат на вярата, каквато им е работата, те не само крадат от нея, ами и я поругават", заключва отецът. Редакцията на вестника се опитва да се свърже с г-жа Темелкова за нейната гледна точка по случая, но не успя да я открие, като запазва нейното право да изрази позицията си за скандала.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама