Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6000259 www.bgdnes.bg

Бандата на Оушън граби в Бяла

Бивш военен от Ямбол и две служителки от историческия музей "Освободителна война" в гр. Бяла, Русенско, изнесли уникални експонати за над 450 000 лева в продължение на няколко години. Изпипаната до детайл схема в стил „бандата на Оушън“ лъсва на аукцион в Москва, където е предложена пушка със сериен номер, който показва, че оръжието е от колекцията на музея в българския град. Така се стига до разплитането на един от най-големите обири на исторически ценности у нас през последните години.

Две пушки „Крънка“, две карабини „Бердана“, десетки парадни и бойни униформи заедно с пълното бойно снаряжение, един параходен фенер, 11 броя пики, 9 репродукции на оригинални картини и гравюри, емайлирана табела са само част от безценните експонати, задигнати от триото. Според експерти някои от униформите и пиките имало единични бройки само в големите руски музеи, което автоматично ги превръщало в уникати. От ротондата към музея е задигната и безценна картечница "Гатлинг".
Масовият обир се зародил като идея през 2008 г. в главата на бившия военен от Ямбол Тошко С. В хода на разследването в дома му ченгетата открили невероятна колекция от оръжия и старини предмети, а в наета банкова касета намерили 9 броя уникални златни и сребърни монети. Станало ясно, че от години Тошко посещавал музеи в страната и в чужбина, където снимал експонираните в тях военни униформи и оръжия, събирал и литература, свързана с руската имперска армия. Така той посетил музея в Бяла и омаял с чара си двете служителки Татяна и Димитрина. Набързо сметнал, че експонатите могат да се изнесат и да се търгосат на частни колекционери, тъй като били голяма рядкост в Русия. Предложил на двете дами заедно да задигнат уникатите, като ги подменят с имитации, които той щял да им осигури. Срещу безценната им помощ им предложил апетитен процент от печалбата. Така военният започнал да идва периодично в музея, като носел вещите за подмяна и си тръгвал с оригиналите. Засега не е ясно дали той е организирал и обири на други музеи в страната.


"Всички инвентарни книги и редица изнесени оръжия, които са открити, в момента са при следователите. Аз съм тук на служба от лятото на 2016 г. и не познавам въпросните жени, участвали в кражбата", заяви пред "България Днес" сегашната уредничка Анжелина Ненова.
Тя потвърди, че криминалисти са открили и картечницата "Гатлинг" и чрез следствен експеримент са установили, че е била изнесена от 6 човека от музея. Предстои делото срещу престъпното трио да започне в съда в Русе.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама