Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6000357 www.bgdnes.bg

Софкин бедства в снега

Трудно се движа по улиците, затова си стоя вкъщи, признава той

Симеон ДЕМИРЕВ

Заледените тротоари и многото сняг са тежко препятствие за Георги Софкин. Участникът в последния сезон на „ВИП брадър“ трудно се движи по улиците и това го е принудило да стои като затворник в дома си.
"Понеже съм по-нисък, центърът на тежестта ми е изместен. Това може да доведе до по-лесно падане. Улиците не са почистени добре. Заледени са. Може да станат инциденти, не само с мен, но и с други хора", обясни пред "България Днес" Софкин.
За негово щастие през тази зима той не е пострадал от заледените улици в страната.
"Хлъзгаво е, но гледам да ходя бавно и много внимавам. Ако изляза навън, се движа едва-едва. Гадно е, че си стоя вкъщи, но нямам избор. Навън е студено и опасно", казва още председателят на Националната организация "Малки хора".
Според Софкин политиците у нас не си вършат работата. Това е и причината страната ни е да е в тежко състояние, категоричен е той.
"България е най-мръсната страна. И малките деца знаят какви ги вършат родните политици. Държава не прави това, което се иска от нея. Щом едни улици не може да изчисти, какво да очакваме", каза още Софкин.


Проблеми с непочистените улици имат и слепите хора. Хората без зрение едва-едва щъкат из тях.
"За слепите е проблем, когато улиците са чисти, а представяте ли си какво им е, като са заледени и непочистени - обясни пред вестника председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев. - Много им е трудно. За щастие досега нямаме сигнали за пострадали хора без зрение през зимата. Нямаме конкретен метод, по който слепите да се движат по заледените улици. Всеки си ходи по собствен начин", каза още Долапчиев.
Председателят на Съюза на слепите смята, че условията в София за незрящите са почти перфектни в последните няколко години.
"Липсват само някои маркировки. Част от светофарите пък нямат звуков сигнал и така човек без зрение може да загуби ориентация. Иначе другите изисквания са налице", добави Долапчиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама