Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6000381 www.bgdnes.bg

Ценко Чоков ослепява

Проклятие застигна кмета на Галиче

Страшилището на Северозапада и синът му вадели очи на жертвите си с пръсти

Проклятие застигна страшилището на Северозапада Ценко Чоков. Кметът на Галиче, който опитвал да вади с пръсти очите на своите жертви, сега е на път да загуби своето зрение, научи "България Днес". Чоков имал сериозни проблеми с очите и неведнъж искал да се консултира със специалист зад решетките, но вече 20 дни такъв му бил отказван. Това стана ясно вчера по време на заседанието, на което се гледаше мярката за неотклонение на скандалния кмет. Магистратите от Специализирания апелативен наказателен съд решиха да отменят "домашния арест", който колегите им от първа инстанция наложиха, и върнаха обратно зад решетките Ценко Чоков и сина му Мартин.
Кметът на Галиче и отрочето му заедно с още 6-има души бяха задържани на 26 май при показна акция на МВР. Те са обвинени за участие в рекетьорска банда.
Самият Чоков се оказва, че откакто е вкаран в ареста, е прекарал зад решетките едва няколко дни. За последно бил тикнат в килията на 10 януари, където почти веднага получил тежка криза и вдигнал кръвно.
"Повече от 48 часа не му е било обърнато никакво внимание. Едва на втория ден е върнат обратно в Специализираната болницата за активно лечение на лишени от свобода към Централния софийски затвор. Бил е вкаран в килията заради бунтовете в Галиче, за да го смачкат", категоричен е защитникът на Ценко Чоков - адвокат Илиян Василев.
Оказва се, че кметът на Галиче е пълна развалина. Той има двустранна коксартроза, дискова болест, артериална хипертония, захарен диабет тип 2, проблеми с дебелото черво, неврит на слуховите нерви, аритмия, клаустрофобия, както и стара мозъчна травма от 2012 година, след като бетонна плоча го ударила по главата.
"В никакъв случай състоянието не е критично или животозастрашаващо и той може да се лекува по-адекватно в затворническата болница, отколкото вкъщи." С тези думи магистратите попариха надеждите на Чоков, че ще може да се прибере у дома. Освен това кметът на Галиче имал възможност да бъде настанен в друго болнично заведение, ако в затворническото няма нужните специалисти. Магистратите не пропуснаха да отбележат, че има и реална опасност от извършване на нови престъпления предвид изключителната жестокост, с която Чокови отмъщавали на своите врагове.
В съдебната зала бяха припомнени страховитите престъпления за изнудване, рекет, отвличане и лихварство, по които Чокови ще бъдат изправени пред Темида. Освен че вадели очите на жертвите си с пръсти, вкарвали бутилки в анусите им, връзвали ги с кабели и ги тикали в кладенци. В кориците на делото е описан и случай, в който обвиняемите с часове пребивали с брадва своя опонент.
Магистратите от спецсъда мотивираха решението си да върнат Чокови зад решетките и с това, че двамата са в ареста точно от 7 месеца и 21 дни и този срок е разумен и не надвишава законовия.
В съда, за да се застъпи за своя любим, бе и съпругата на Ценко Чоков - Цветелина Нелова.
"Води се кампания срещу нас, делото е поръчково, ако моето мнение беше важно, досега щяха да са го пуснали", лаконична бе жената на излизане от съдебната зала, след като бе съобщено решението на магистратите.

Внасят обвинителния акт

Прокуратурата обяви, че обвинителният акт е готов и съвсем скоро ще бъде внесен в съда. Той е бил изготвен вчера. Адвокатът на Чокови - Илиян Василев, обаче смята, че това е нарушение и дори предубеденост от страна на обвинението, защото Мартин и Ценко били готови да дадат изключително подробни обяснения веднага след като досъдебното производство приключи и те се запознаят с всички събрани доказателства.
"Това е все едно съдът да напише мотиви към присъда, преди да е приключило делото".

Реклама

Сравниха го с Божо Кравата

Адвокатът на Ценко Чоков сравни скандалния кмет на Галиче с Божидар Кузманов, известен повече като Божо Кравата. Името на морския бандит нашумя след престрелката в Слънчев бряг с Димитър Желязков-Очите.


Защитникът на кмета Илиян Василев не успя да си обясни обществения гняв, след като спецсъдът пусна Чоков под домашен арест преди седмица. Той каза, че обществото не било толкова гневно след решението Божо Кравата да бъде задържан вкъщи. Единствената разлика между двамата мъже била, че в единия случай имало убит човек, а при Чоков става дума за лихварство.

Екип на "България Днес"



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама