Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6003623 www.bgdnes.bg

Хитрино умира за втори път

Иво АНГЕЛОВ

"Изобщо не ни е лесно! Толкова тежка зима никога не сме имали! Навсякъде е сняг, преспи и навявания!"


Това заяви пред "България Днес" кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Изстрадалото село преживява едни от най-тежките месеци в историята си. След взрива през декември м.г. в населеното място трябва да се преборят и с минусовите температури. Положението е критично, а местните се опитват да оцелеят в извънредни условия.
"Във фургоните останаха само 2-3 души. Останалите не издържаха на студа и заминаха да живеят при роднини. Трудно им е на хората, но стискат зъби и се опитват да се справят", каза още Исмаил. Той призна, че все още има хора, в чиито домове вътре има навявания от сняг. По тези случаи обаче усърдно се работи, за да може по-бързо да се постави дограмата. 14 нови къщи ще бъдат построени в Хитрино до септември.

Реклама


Кметът на Хитрино сподели, че не помни по-тежка зима в историята на селото. Този път снеговалежите и навяванията наистина създали трудна обстановка. В комбинация с последствията от взрива положението било наистина критично.
Исмаил разказа още, че учебният процес вече е нормален. Големият проблем е не че сградата на училището е пострадала, а че има трудности с транспортирането на учениците. Пътищата редовно се чистели, но заради навяванията скоро отново придвижването ставало невъзможно.


Кметът добави, че засега нямат проблеми с доставката на храната и снабдяващите превозни средства успявали да стигнат до селото. Също така се осигурявала топла храна за местните, които имали най-сериозна нужда и не можели сами да си я осигурят.


Сериозни проблеми създаваше зимната обстановка и на други места в страната. Бедствено положение е обявено заради снегонавяванията в русенската община Сливо поле. Два товарни влака на частни превозвачи заседнаха в преспи в междугарията Висока поляна - Самуил. Едната товарна композиция бе освободена частично. При опит за изтеглянето на втората последният празен вагон леко се приплъзнал със задната талига.


Заради лошото време, аварии и усложнената пътна обстановка беше преустановен учебният процес в училища в девет общини в страната.


10 см достигна леденото покритие на язовир "Доспат" край Сърница. Това привлече мнозина рибари да си опитат късмета, мятайки въдици през дупка в леда.

Реклама
Реклама
Реклама