Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6004476 www.bgdnes.bg

90 тона пъстърва убита от НЕК

"Не ми остава нищо друго, освен да съдя НЕК за неописуемата загуба, която претърпях. По-фрапантното е, че в продължение на седмица предупреждавах, че източването може да доведе до опасност от биологично замърсяване със сериозни екологични последици. Звънях на зеления телефон в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на представители на енергийната компания. Оттам съвсем, бих казал, арогантно ми заявиха, че по-добре да няма риба, отколкото да няма ток, като обосноваха действията си за гарантиране на енергийната стабилност. Това безхаберие доведе до унищожаването на 90 тона пъстърва и грубо нарушаване на законите, тъй като компанията е източила близо 20 млн. кубични метра вода над разрешеното", гневно заяви пред "България Днес" Недялко Колаксъзов.

Той е собственик на рибовъдното стопанство в язовир „Въча“, което беше унищожено заради липсата на вода. Става ясно, че работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби. Стопанството на бизнесмена потъва във водоема с темпото, с което се източвал той. От думите му става ясно, че проблемите започнали още през лятото на 2016-а. След последното спадане на нивото преди няколко дни съоръженията ударили дъното. След това била пусната вода от язовир „Цанков камък“, която помела и смляла клетките с рибата.
"Пуска се т.нар. залпово, което представлява огромна вълна. Тя потроши съоръженията и разкъса милиони риби", обяснява Колаксъзов. Той е категоричен, че са нарушени редица наредби и закони, за което ще търси и отговорност, тъй като е направил всичко необходимо да предотврати опасните последици.
От МОСВ заявиха, че в момента се извършват редица проверки за нарушенията. Ако бъде установено неспазване на месечния график за количеството, енергодружеството може да бъде глобено от 10 000 до 25 000 лева.
Бизнесменът се надява голяма част от рибата да е все още жива, за да се предотврати екологично бедствие.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама