Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6004878 www.bgdnes.bg

Президентът Радев обиди депутатите

Те напуснаха залата, искат импийчмънт в първия ден на генерала

Надя Панкова

Безпрецедентен скандал се развихри в пленарна зала и кулоарите на парламента вчера по време на речта на новоизбрания президент ген. Румен Радев.
Повод беше острата реплика на Радев към депутатите: "Остава ви една седмица". Репликата буквално взриви пленарна зала, а патриотите и част от депутатите на ГЕРБ възмутени напуснаха зала. Повод за заплашителния тон на Радев бяха шушуканията в зала, че чете речта си със запъвания, прави лапсуси и мънка. Гроздан Караджов от десницата дори подвикна от място, че Радев поне е трябвало да потренира речта си вкъщи и да я прочете поне веднъж предварително. Това и отключи гнева на новия държавен глава, който се тросна на депутатите. Вбесени, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатите му заедно с ГЕРБера Методи Андреев напуснаха залата. "Какъв е тоя, бе? За какъв се мисли", кресна в кулоарите Симеонов, като придружи възмущението си с пиперлива обида на бургаски жаргон. Подкрепи го и депутатът Димитър Байрактаров, който също наруга Радев.


Грубото отношение на Радев към депутатите бе осъдено от ГЕРБ, реформаторския блок и част от патриотите. Цветан Цветанов се възмути от речта и обяви, че думите на Радев звучат като заплаха. "Не е нормално да претендираш за обединител на нацията и да заплашваш Народното събрание, че му остава седмица", скочи зам.-шефът на ГЕРБ. Депутати пък се възмутиха, че "получихме предизборната платформа на БСП в реч, писана в някое подземие на „Позитано". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за повече уважение на Радев към депутатите, но се и възмути от тяхното поведение. "Една седмица важи и за тях, и за нас. За разлика от БСП, които се държаха дори просташки с Росен Плевнелиев, ние не сме си позволили това никога нито към президента Първанов, нито към Радев сега. Това също е възпитание", заяви още премиерът.
Заради острата реплика на президента пък от реформаторите дори заговориха за импийчмънт на новия държавен глава.

Реклама


Лидерите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ се опитаха да успокоят колегите си. Натоварена с букети по повод рождения си ден, за който почерпи вчера, червената фурия обяви, че по-добре да се изчака с реакциите. Карадайъ пък подчерта, че новоизбраният президент е държал достойна реч, а депутатите - че са невъзпитани. Единствено БСП и ДПС ръкопляскаха след края на речта на генерала. Двамата с Илияна Йотова се заклеха пред парламента и с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит.
Придружен от първата дама Десислава Радева, която се просълзи, докато слушаше съпруга си от балкона в парламента, Радев напусна събранието през парадния вход, от който и влезе още в 9.30 ч. сутринта вчера. На изпроводяк председателят на парламента Цецка Цачева подчерта, че се надява президентът да бъде балансьор и смирител на враждуващите партии, чието съперничество щяло да се увеличи в предстоящата кампания.

Поиска съдебна реформа

Съдебната реформа, която да гарантира "бързо, справедливо и независимо правосъдие" - това според Румен Радев трябва да е основният приоритет на следващия парламент. "Липсата на справедливост е драматичен проблем на българското общество", категоричен бе Радев в първата си програмна реч пред всички власти у нас, която продължи около 30 минути.
Той акцентира и на мажоритарния вот. "Българите искат личности в парламента и намаляване на партийните субсидии, което подкрепям. Парите за партиите също следва да се ограничат значително, но с ясното съзнание, че лишени от финансирането си, те ще станат още по-зависими от външни фактори и лобисти".
Новият държавен глава говори като премиер, акцентирайки на приоритети, които не са в неговите правомощия. Освен че настоя да се реформира съдебната система, той определи борбата с демографската криза като приоритет и подчерта, че позициите на България в ЕС и НАТО не са под въпрос.
"Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Противното би значело загуба на време", заяви Радев. По време на речта си държавният глава направи и няколко забавни гафа. "Ще симулирам обществени дебати", каза президентът и разсмя депутатите. Обръщението "господин Ваше Светейшество" към патриарх Неофит също не бе подминато без усмивки.
Радев не пропусна да подчертае и че страната е заплашена от чуждопоклоннически формации, но не уточни какви. На финал той увери, че ще е президент на всички българи, без значение от партийната им принадлежност.

Проф. Герджиков увърта за премиер

Спряганият за служебен премиер юрист проф. Огнян Герджиков заувърта вчера пред медиите дали ще заеме поста. След като обяви, че се е заклел на гроба на майка си до края на месеца да не прави никакви изявления по темата, професорът все пак допълни, че може и да приеме поканата за поста. "Още не е сигурно. Ако няма никой друг", уклончив бе бившият председател на парламента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама