Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6004985 www.bgdnes.bg

Снежинки като тикви валят в Сибир

11-метрови преспи в САЩ

В 1 куб. см сняг има 350 милиона снежинки, всяка е уникална

Нова порция сняг не спира да се сипе над страната ни от няколко дни. Рекорди по студ, снежни барикади и бедстващи райони има в няколко области, като преспите на места надминават 2 метра. Ужаса на това дни наред да бъдеш блокиран от преспите, при това без ток, вода, доставки на храна и лекарска помощ преживяха част от селата у нас.
В същото време по света има хора, за които снегът е само забавление и повод да се изявят, за да бъдат забелязани. Такъв е случаят с един от странните рекорди на Гинес за човек, изкарал най-дълго време в пряспа сняг. Китаецът Джин Сонгхао държи световния рекорд за това, като останал в пряспата 46 минути и седем секунди. Мъжът е наричан човека сняг, тъй като снегът е нещо, което той обича наистина много. За разлика от повечето хора на Земята той няма и нищо против да се топи в ледена баня. Джин Сонгхао прави това през 2011 година, когато прекарва два часа сред ледените кубчета.
Изчислено е, че всяка година снегът покрива около 50 милиона квадратни километра от планетата Земя.

Рекордите за най-много сняг се държат все от Америка. Най-дълбоките преспи, измервани някога, са били 11 метра. Това се е случило през 1911 година в американския щат Калифорния, а рекордът е записан на 11 март същата година. 11-метровата снежна покривка се е натрупвала в продължение на месец и е измерена на станция Тамарак в планината Сиера Невада. Най-силните снеговалежи на света пък са на 10 и 11 февруари 1969 г. в североизточните райони на Съединените щати. Тогава снежна буря покрива земята за няколко часа с покривка около 100 см. Освен парализираното движение бурята отнема живота на 14 души. В Силвър Лейк, Колорадо, на 14-15 април 1927 г. за 24 часа паднал сняг близо 2 м.

Реклама


В началото на ноември 1864 г. пък фургони с преселници от Илинойс заседнали в дълбок сняг. Седмици наред имало снежни виелици. В отчаяните си усилия да се спасят от гладна смърт преселниците били принудени дa ядат труповете на умрелите. Спасителните екипи ги намерили чак през март следващата година. След това се смятало за чудо, че от група от 79 души са умрели само 36.
Не само продължителността на снеговалежа и неговият интензитет, но и големината на снежинките може да изненада. Тук обаче рекордите се държат от Европа. В Москва например хората били шокирани, когато през пролетта на 1944 г. падали снежни парцали с диаметър 10 см. Рекордът на най-големите снежинки на Земята принадлежи на Сибир - диаметърът им е достигал 30 см - почти с размера на тиква. В Париж през януари 1867 г. пък паднал сняг на парцали с диаметър до 20 см, който така затрупал улиците, че разчистването им продължило 6 денонощия.


Малцина знаят, но снежинките не са само красиви спътници на зимата - милиардите кристалчета, за които се смята, че нямат тегло, всъщност влияят дори на скоростта на въртене на Земята, като леко я забавят. Твърди се, че в един кубичен сантиметър сняг има 350 милиона снежинки, всяка от които е уникална. Също така снежинките растат. Те стартират като шестоъгълен леден кристал и после разгръщат лъчите си. Структурата и външният вид зависят от това къде са паднали. Най-красивите и сложни снежинки падат там, където климатът е по-суров - в Аляска или в Източен Сибир. В големите градове, където климатът е по-мек, структурата им е много по-проста. Не съществуват четири-, пет- или осмоъгълни снежинки, но в света най-често са наблюдавани триъгълни снежинки. Най-красивите от тях, които се рисуват по коледните и новогодишните картички, се образуват при минус 15 градуса.


Какво ще стане, ако го няма

Може и да се оплакваме, че вали сняг, но ако се изброят последиците от липсата му, ще се окаже, че нещата няма да са никак розови без него. Изчислено е, че 80 държави по света разчитат основно на зимен туризъм. 120 милиона скиори ще трябва да изхвърлят екипировките си, тъй като любимият им спорт няма да съществува. Зимните курорти са около 2100. И не само това, ако няма снежна покривка, няма да има и какво да отразява слънчевата радиация и да поддържа баланс в глобалната температура.
Ще се отрази и на индустрии като тази за гуми, което значи, че около 200 хиляди души ще останат без работа. Същото важи и за хората в зимните курорти и снегопочистващите фирми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама