Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6004992 www.bgdnes.bg

Певецът Орхан Мурад: Цеца ме окраде!

И друг път са ми взимали песни, признава изпълнителят 

Иво АНГЕЛОВ

Цеца Величкович окраде Орхан Мурад!
Една от най-големите звезди на балканската музика заимствала мотиви от песен на легендарния ни певец, призна пред "България Днес" самият той.
През далечната вече 1996 г. изпълнителят изпява хитовото си парче "Гурбетчии". Години по-късно авторската му песен се "преражда" във Vidimo se daso на Цеца. Наблюдателни меломани откриват, че същата мелодия присъства в още една песен на Величкович в албума й "Позив".
"Има много голяма прилика между моята песен и парчетата на Цеца. Имам предположение, че тя дори не знае кой съм и какви песни съм пял, като вероятно композиторът й е заимствал мелодията. Не знам дали съм ограбен, но е факт, че толкова голяма звезда на Балканите използва мелодия от моя авторска песен", коментира пред вестника Орхан Мурад.


Той призна, че не се чувства обиден, но държи да се знае кой е първи и затова дава конкретни примери с дати и факти.
Орхан Мурад с мъка казва, че е ставал обект на откровени кражби.
"Преди години сръбският певец Аца Лукас ми открадна песента "Нямаш ли душа". Аз я представих през 1999 г., а той по-късно я взе едно към едно. Дори не беше се постарал да промени нещо. И точно с тази песен беше провъзгласен за певец №1 на Сърбия. Това вече е обидно! Много известен турски изпълнител ми открадна "Обичам те още" и също направи фурор в неговата държава. Това не са приятни неща, но съм ги приел. Не можем да си изкривим душата, че имам колеги, които крадяха сръбски и гръцки песни, за да ги правят хитове у нас", добави Мурад.
Кражбите на интелектуален труд на Балканите са популярна практика от години. В зората на българския попфолк родните изпълнители директно заимстваха готови песни от съседните държави и само променяха текста. През годините ситуацията се промени и изпълнителите започнаха да плащат за авторски права. Цената на някои парчета достига до няколко хиляди евро, но въпреки това фолкизпълнителите се бъркат в джобовете си. Процесът дори се обърна - чуждестранни певци купуват авторски песни от наши изпълнителите. В това отношение истински лидер е Галена, която през последните години е продала над 40 песни.

Реклама


Орхан Мурад е известен като широко скроен човек и затова няма да си търси правата по съдебен път. Въпреки това се надява в бъдеще изпълнителите да се свържат с него, ако отново искат да заимстват мелодии и мотиви. Все пак смисълът на авторството е да изхранва автора, а не да се превръща в донор на други творци.
Мурад в момента е в усилена подготовка за 50-ия си рожден ден. За юбилея певецът е подготвил огромна изненада за многобройните си почитатели - записал е свои песни с аранжимент на китара. Малко известен факт е, че Мурад е завършил Държавната консерватория в София с точно този музикален инструмент. "Ветровете на живота така ме завъртяха, че започнах да си изкарвам прехраната не с китара, а с пеене. Затова и сега ще се върна към тази моя страст, а и мисля, че на хората ще им хареса", допълни легендарният изпълнител, който остава в историята с десетките си хитове.

ДесиСлава и Коцето копират клипове

Десетки са случаите, в които родни изпълнители копират клиповете на чуждестранни артисти. И то едно към едно. Безспорно най-шокиращи са случаите с ДесиСлава и Константин.


Фолкпевицата окраде момичешка група 4 minute чрез парчето им Crazy. Тяхното видео и клипът към "Смени паролата" поразително си приличат. Разликите са минимални. В клипа на ДесиСлава има по-малко танцьори и по-постна хореография. Освен това ДесиСлава пее не на мотор, а пред кола. И двете екранизации са решени в черно и бяло, като само на места се появяват червени елементи. И в българското, и в корейското видео има стълбище, което звездите използват за сцена. ДесиСлава е изкопирала едно към едно и визията на девойките от 4 minute - и тя като тях носи рибарска шапка.
Клипът на Константин към "Лека нощ" случайно или не прилича на един клип на френския изпълнител Maitre Gims. Сюжетът е идентичен - жена спи в скута на любимия, той получава тайнствено обаждане и излиза от стаята. След това женската интуиция буди мадамата и тя хваща неверника в крачка - да говори с друга жена по телефона. Следва буен скандал, бой с възглавници и какво ли още не. Коцето е облечен почти идентично със своя френски колега. Дори детайлите са изкопирани - облеклото на изпълнителите, потрошените вещи и изобщо целият сюжет.
През годините и Анелия не се посвени за интелектуална кражба, като изкопира едно към едно визия и клип на световната звезда Бионсе. Жената на рапъра Джей Зи беше изкопирана и от Мария в нейно парче.
Откритието на Ивана - Роксана, пък заимства идеи от Селена Гомез в един от ведиоклиповете си. Най-много прилики се виждат в сцените с вода, където родната изпълнителка позира със суха коса, но иначе я вали дъжд, а след това и позира зад стъкло в баня под душа.
Фолкпевицата Адриана пък се оплака, че тя е била ограбена от нашумелия DJ Orhan. В хитовото му парче Feel имало мотиви от песента й Sexy boy, с която нашенката дори попадна в обща класация с Шакира и Лейди Гага.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама