Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6005189 www.bgdnes.bg

Окончателно: Българи отърваха смъртни присъди в Малайзия за трафик на наркотици

Федералният съд на Малайзия потвърди окончателно постановеното от апелативния съд наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 години на българските граждани, съобщи Министерството на външните работи, цитирано от "Дневник".

Иван Костов и Георги Бакалов бяха задържани през 2011 г. по обвинение за трафик на наркотици и осъдени на смърт от първоинстанционния съд.

Реклама

Вчера българското правителство одобри предоставянето на еднократна сума за осигуряване на правно представителство и защита на двамата. Средствата, в размер на 50 000 лв., са за сметка на предвидените в бюджета на Централно управление на Министерството на външните работи за 2017г.

При посещението си в Малайзия през март 2016 г. министърът на външните работи Даниел Митов и Главният прокурор на Малайзия г-н Мохамед Апанди Али подписаха Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Малайзия за сътрудничество в правната област и обсъдиха, в частност, отношението на двете страни към премахването на смъртното наказание, се казва в съобщението.

На 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил" в Малайзия са задържани трима български граждани – Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов, за наркотрафик. Те са се опитали да внесат в Малайзия 5.6 кг амфетамини на стойност 1.5 млн рингита (497 хил. долара). Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от малайзийските власти на 29 юни 2012 г. Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама