Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6005487 www.bgdnes.bg

Снегът спира утре, но за кратко, във вторник пак

В Котел натрупа 120 см. В София е 30 см, пак ще има глоби за чистенето в 3 района

Снегът спира утре, но за кратко - до вторник, когато първо ще завали дъжд, който после ще премине в снеговалеж, съобщи синоптикът Симеон Матев от “TV-MET”.

Реклама

През уикенда няма да вали, но ще остане студено. В Дунавската равнина минималните сутрешни температури ще са минус 15 - минус 17 градуса. През деня обаче ще се затопля и максималните температури ще са между -2 и 3 градуса. В низините ще има мъгли.

Затоплянето ще продължи и в началото на другата седмица. Във вторник максималните температури ще са между 1 и 6 градуса. Но тогава ще започнат нови превалявания - първо от дъжд, а после и от сняг. Те обаче няма да са толкова обилни като сегашните, каза Матев.

120 см достигна снежната покривка в Котел вчера, а в най-високото село у нас - Манастир в Родопите - тя е 140-150 см. Ако това са планински райони и не е необичайно, за градове в Южна България като Хасково например 70 см снежна покривка е колосална. В Лудогорието е 50-60 см, а в София - 30 см, каза Матев.

Между 140 и 100 машини чистиха целия ден вчера София заради непрестанния снеговалеж. Първите обработки на улиците са направени още през нощта. Проблеми е имало в районите “Люлин”, “Красно село” и “Красна поляна”. Там ще има и санкции.

“През цялото време се работи, но няма как навсякъде да бъде на асфалт. За несвършена работа няма да се плаща и там, където има проблеми, ще има и санкции. Полагат се огромни усилия, но от години в София не е имало такава зима”, каза пред “24 часа” столичният кмет Йорданка Фандъкова. От 2 седмици шофьорите на снегорините и чистачите работели денонощно. 

Реклама
Реклама
Реклама