Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6005489 www.bgdnes.bg

Съдия Методи Лалов на прокурор за далавера с обществена поръчка (обзор)

Той: Няма от какво да се притеснявам

Висшият съдебен съвет (ВСС) предаде шефа на Софийския районен съд (СРС) в оставка Методи Лалов на прокурор заради нарушения, установени в доклад на Сметната палата.

Предложението бе на Михаил Кожарев. Той обяви, че проверяващите установили нарушения при провеждане на обществена поръчка за доставка на 86 устройства за копиране, сканиране и принтиране за сградата на съда на бул. “Цар Борис III”.

Реклама

Лалов открил процедурата през юни 2014 г. Документи подала само 1 фирма - “Дилекс”, с която съдът сключил договор за 368 436 лв.

Одиторите от Сметната палата отбелязали в доклада си, че в процедурата имало условия за тегло на хартията и за скорост на сканирането. В нея имало още и изискване всички принтери и скенери да са от една и съща марка. Според Сметната палата това не било необходимо и опорочило поръчката.

Кожарев изтъкна и друг проблем от доклада на Сметната палата, който засяга касовите ордери, издавани на вещи лица. Лалов и заместниците му не ги подписвали и въпреки това експертите получавали възнагражденията си. Те възлизали на повече от 1 млн. лв., обобщи съдебният кадровик.

Колегата му Калин Калпакчиев обяви, че това е наказателна акция срещу Лалов. “Има срок от 3 месеца за изпълнение на препоръките на Сметната палата и той не е изтекъл”, каза Галина Карагьозова. Тя добави, че одиторите не са предали доклада на прокуратурата.

“Няма от какво да се притеснявам”, каза Лалов пред “24 часа”. Той ще е шеф на съда до 1 февруари.

Реклама
Реклама
Реклама