Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6005497 www.bgdnes.bg

Асен Гаргов гордо се бори за живота си

Музикантът страда от рак, приятелите му се страхуват, че болестта напредва

“Болен съм от рак!”. Това признание направи известният певец и композитор Асен Гаргов преди 8 месеца. Новината някак прошумоля и заглъхна.

Днес 67-годишният мъж почти се е стопил. Гордо се бори с болестта, не крие, че трудно се справя. Претърпял е няколко операции в България, но болестта напредва и се налага лечение в Турция. Необходими са още най-малко 20 000 долара.

Реклама

Тогава се намесиха приятелите му. И призоваха: “Помогнете!”Апела отправиха в официалната си страница във фейсбук на Българската музикална асоциация. Тя е отпуснала средства, както и от “Музикаутор”, но трябват още пари. Самият Асен Гаргов настоял средствата да се събират на банковата сметка на Българска музикална асоциация, а не в неговата лична, за да има пълна прозрачност.

Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 г. Кариерата му започва във вокален квинтет “Студио В”, където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 70-те години.

От 1975 до 1991 г.

Гаргов е половинка

на Лили Иванова

Изнасят много концерти и записват албуми. Той пише песни както за нея, най-популярната от които е “Детелини”, така и за дуета им.

Мнозина се питат - не би ли могла в името на 16-годишната им връзка Лили Иванова да му помогне за лечението? Не смеем да правим догадки по този въпрос, а тя не бе открита за коментар по темата. Историята между тях е сложна и има много страни.

Асен Гаргов и Лили Иванова стават гаджета през 1975 година. Естрадната прима живее с музиканта шестнадесет години под един покрив. В началото на връзката им заедно изпълняват една песен, която пише специално за тях Надежда Захариева - съпругата на поета Дамян Дамянов. А музиката е... на самата Лили Иванова!

Аз искам с теб да бъда

Реклама

цяла вечност -

не нощ едничка,

не единствен ден,

но нелюбовен, хладен,

безсърдечен

светът от мене вечно

те краде.

Безброй неща ме грабват

все от тебе,

но ти не се сърди и знай

в света

мигът, изпълнен с обич,

е вълшебен

и по-безкраен и

от вечността.

Стопли света със

своята сърдечност

и зрънце ти му дай

от любовта -

така ще продължава

цяла вечност

мигът, във който

с теб сме на света.

Поетесата си спомня, че била много щастлива, когато чула изпълнението на “Животът ни събира, животът ни разделя” в изпълнение на прекрасния дует Асен Гаргов - Лили Иванова. Това било сигурен знак, че песента ще има успех. ( Песента дава името на албум. В него са незабравимите шлагери “Вечната игра”, “С любов да минем през света”, “Красивият миг”, “Когато те намерих” - б.а.).

А как са се намерили? Според техни колеги това се случила при гостуване в Тетевен навръх имения ден на певицата - Цветница, преди 40 г. Тя била току-що разведена с Янчо Таков, измъчена от съдебните разправии. Асен Гаргов е в оркестъра, с който работи Лили. За нея той дотогава е само приятно, любезно и усмихнато момче.

Но в Тетевен атаката

му е дръзка и точно

затова успешна

Спалнята е превзета, после и сцената... Така се появяват като дует. Зевзеци тиражират крилатата фраза в стил радио Ереван: Може ли една гарга да запее като славей? Може, ако до нея е Лили Иванова.

В средите на композитори и текстописци връзката им била тема №1, дори се сключвали облози колко ще останат заедно. Накрая Тончо Русев обобщил ситуацията: “Помнете ми думата, Асен ще издържи най-дълго. Познавам го, той е добър, толерантен, търпелив, с чувство за хумор...” Познава - остават заедно 16 години. Гаргов е 10 години по-млад от нея. Капризите и тежкият характер на Лили Иванова явно не го смущават и три петилетки той ѝ угажда като на любима жена. Гилдията признава на Гаргов две неща - таланта на музикант и дарбата му да организира. За Лили нейният

Гари е човекът,

който се справя

бързо и делово

с всичко - от организацията на бита до графика на концертите.

Попмузиката спечели от таланта и усилията на дългогодишния тандем, който през 70-те се подвизава с групата “Макове”. Софиянци още си спомнят времената, когато Лили, Гаргов и музикантите им обядваха и вечеряха в някогашния култов ресторант “Кристал” на “Раковска”. Това е и от най-успешните периоди на примата. Гласът на Гаргов чудесно допълва нейния.

Гаргов привлича в екипа Александър Кипров, който и досега пише песни за звездата. По това време правят по два концерта на ден. Кипров, Гаргов и Кирил Йорданов се събират в трио “Бутик” и не се отделят от певицата. Гари е едновременно мениджър и любовник. Чернокосият чаровник остава в биографията на певицата като човека, благодарение на когото тя прави най-много концерти в живота си. Идва драматичната 1989 година и напълно разбърква нещата. Дори в триумфиращия тандем на Лили и Гаргов. На никого в страната не му е до песен. Особено след Лукановата зима на 1990-а. Концертните зали залостват здраво вратите си, вече няма турнета и албуми.

Двойката решава Лили да замине за Германия. Планът е да се обърнат източните марки в западни и с тях да се купи апаратура за студио, което ще направят във вилата на Асен в Бояна.

Днес звездата казва пред приятели, че е платила в един от берлинските музикални магазини 25 000 марки, за да могат първите инструменти да тръгнат за София. Навръх Великден през 1991-а Асен ѝ звъни. С няколко думи ѝ съобщава, че е решил да се жени и да има деца. Според Асен той е

приключил връзката

си с Лили “кратко,

ясно и лаконично”

Лили е категорична, че при това положение студиото не може да остане в неговата вила. Иска да ѝ върне всички инструменти, които е купила. Музикантът връща част от оборудването за фаталното студио. Два от синтезаторите дори стават обект на съдебна битка. Оттогава сметките кой кого е прецакал убиват любовта им. От 20 години Иванова не е плащала за авторски права на създателите на песните си, твърди Гаргов.

“Разделихме се много тежко, не по моя вина. Аз исках да си продължа работата с нея, но тя не пожела и завърши тази връзка с едни отвратителни нейни думи, които няма да ги кажа. Когато му дойде времето, ще ги кажа”, изповяда се Гаргов пред Ани Цолова в сутрешния блок на bTV. (Говори се, че това е тежка клетва - б.а.) Тогава заяви, че отправя нотариална покана към грандамата на родната естрада, с която ѝ забранява да изпълнява 20 негови песни.

Гаргов се обвързва с много по-млада от поппримата съпруга. Тя му ражда син.

За изумление на мнозина години по-късно Гаргов решава да сподели пред светско списание: “Не можах да се влюбя в Лили Иванова.” Връзката им и досега е обвита в различен тип слухове. Според някои от тях тя го изгонила. Той обаче категорично отрича това. Но я обвини, че е провалила новия му авторски албум. Тя пък обяви на концерт: “Чухте новия ми репертоар с прекрасни песни.

Видяхте една

нова Лили

Край на разни гарги, детелини, нафталини!”

След като се сменя властта, творците се преориентират към силните на деня. Според слухове Сашо Кипров предлага на Лили двата си революционни суперхита - “Последен валс” и “Развод ми дай”. Тя отхвърля първия. Ироният е в това, че именно Гаргов изпълнява, при това твърде успешно, “Развод ми дай”.

За Асен Гаргов това е последният успех с 25-годишна давност. Кариерата му оттогава залезе, той изпадна в забвение. А преди година му поставиха и жестоката диагноза...

Ако желаете да помогнете, можете да го направите по следните начини:

Сдружение Българска музикална асоциация

Юробанк АД

IBAN: BG17 BPBI 7940 1074 9305 01 в лева

банков код: BPBIBGSF

дарение за Асен Гаргов

Можете да внесете средства и в брой в офиса на асоциацията - София, ул. “Гурко” 70, ет. III, като се обадите предварително на тел. 0878 73 95 55. На място ще ви бъде издаден документ.

Реклама
Реклама
Реклама