Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6006990 www.bgdnes.bg

Деца рипат в цървулите на Апостола

Иво АНГЕЛОВ

Малки деца влизат в образа на Васил Левски!


Малчугани от Добрич ще могат да обуят цървули и да наметнат ямурлук, за да се почувстват няколко мига като Апостола на свободата. Патриотичната идея е на Регионалния исторически музей в областния град и има за цел да популяризира сред подрастващите делото на най-великия българин.


Кампанията е под наслов "Работилнички в музея" и ще се провежда през януари, февруари и март. Идеята е да бъдат пресъздадени различни теми, в които да участват деца. Интересът към влизането в образа на Левски расте с всеки момент и вече има огромен брой желаещи, които искат да се почувстват като Апостола.
"Идеята ни е децата да усетят какво е да влязат в цървулите на Левски, да почувстват униформата с лъвчето и да държат знамето, на което е изписано "Свобода или смърт". Вярвам, че така по-добре ще се докоснат до делото на Апостола, отколкото само да им разказваме за дати и събития. Ще им предложим да изрекат също така клетвата на Левски, за да могат напълно да съпреживеят образа му", разказа пред "България Днес" Надежда Иванова, уредник в Регионалния исторически музей в Добрич. Именно тя е инициатор на проекта, който да привлече вниманието на подрастващите.

Реклама


Тематичните ателиета през февруари освен с посвещение на Апостола ще бъдат и за Деня на любовта. В ателието "Еликсирът на любовта" за 14 февруари ще бъде поставен акцент върху Йовковото творчество и езика на цветята в него Ц като разказите "Бели рози", "Последна радост" и др. Участниците ще сгъват оригами цвете и ще експериментират с отделни аромати.


Посещенията на занимателната и познавателна идея са по предварителна заявка, а групата трябва да е поне 5 души. Иванова обясни, че вече са се записали 7 класа, като очакванията са да има още желаещи. Таксата за индивидуален билет е 3 лв., а за семеен е 6 лв. Записванията вече текат с пълна сила и интересът е наистина голям. Сбирките ще се провеждат в дома паметник "Йордан Йовков" в добруджанския град.

Пресъздават Ганковото кафене

Проектът на добричкия музей "Ганковото кафене" ще се проведе през март. Там ще се беседва за минало и настояще по повод на националния празник 3 март. В него - точно както е описал кафенето Иван Вазов, историци и граждани ще нищят историята на страната, на града, както и настоящето.


На 27 януари пък ще се коментира освобождението на Добрич от турско робство, тъй като на тази дата има годишнина от събитието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама