Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6007135 www.bgdnes.bg

"Радка Пиратка" с милиони копия и 0 лв. печалба

Платинените песни от върха на родната чалга 

Хисарския поп, Сашка Васева и Радо Шишарката също не взели нищо за многохилядните си хитове 

Иво АНГЕЛОВ

"Радка Пиратка" е феномен!
Култовата чалга от зората на попфолка и смутните времена в края на миналия век е една от най-известните песни у нас. Нещо повече - според неофициална класация тя е най-продаваната песен на касетка в цялата музикална история на България.
Точна статистика няма, но масово се разпространява информацията, че е била разпространявана в милиони копия. По панаири, по пазари и най-вече на черния пазар "Радка Пиратка" достига до стотици хиляди домове в страната.
Историята на песента е разцепващо тъжна за нейния изпълнител - култовата персона Тошко Тодоров. Макар парчето му да е разпространено в милиони копия, той не получава нито лев за вселенския си хит. Заради незаконните презаписвания и нелегалните продажби той не печели нищо. По тези времена е изключително трудно да се говори за авторски права. На Балканите масово се крадат текстове и мелодии, а правораздаване няма.
"Изобщо не знам в колко бройки се е продала, нито колко са я слушали. Пък и навремето пиратството беше страшно", коментира Тошко Тодоров. Към днешна дата изпълнителят няма натрупано богатство и пее в кръчма във Велико Търново, за да оцелява.
Тошко се гордее с факта, че е "единственият певец, който има хит, без да има клип". Хората са пеели песента му, без да го знаят кой е, какъв е и как изглежда. "Радка Пиратка не съществува. Измислих я по време на една бригада, като първоначално прякорът й беше друг. Но вече минаха много години и съм го забравил. И текстът беше различен, но накрая остана като Радка Пиратка. Аз лично го измислих", разкри пред "България Днес" легендарният певец.

Реклама


Според международната федерация на звукозаписната индустрия един изпълнител става "златен", като е продал поне 15 000 копия на албума си. Платинен статут се получава при 30 000 копия. В това отношение легендарните изпълните от зората на попфолка многократно са надминали стандартните и са останали с постиженията си завинаги в историята. Ако певците и певиците получаваха дори минимален процент от регистрираните продажби, към днешна дата гордо щяха да се вписват в графата на милионерите.
Съдбата на Тошко Тодоров и "Радка Пиратка" последва и Димитър Андонов - Хисарския поп. Авторът на хиляди творби в момента едва свързва двата края, тъй като през годините не е получавал средства за авторски права. Неговата песен "Дай си сърцето" обаче е сред пионерите в попфолка и е генерирала поне десетки хиляди продажби. Андон Събев ("Камъните падат"), Тони Дачева и оркестър "Кристал" ("Звезди ли искаш да ти свалям") и Радо Шишарката ("Тигре, тигре") са други култови изпълнители, които правят песни, продавани в десетки, ако не и в стотици хиляди копия. Времената, в които живеят, не им носят печалби от авторски права.
Илиян Михов-Баровеца остава в историята заради едноименната си песен, а не защото е печелил огромни суми от продажби. Албумите му се продават и до ден-днешен, но парчето "Баровец" е едно от най-любимите на пиратството през 90-те години на миналия век. Успехът му е чутовен и хитът му стига до милиони българи, които пресъздават образа на баровец в собствения си труден живот.


Сашка Васева също разчита повече на печалбите от участия, отколкото на продажбите. С провокативното си поведение и усет за лична реклама тя се превръща в една от най-канените изпълнителки. Песните й "гърмят" от телевизии и радиа, но постъпления в нейния джоб не идват по тази линия.

Пачките са в чували

Финансовите постъпления в чалгата са от други извори. Мутренските купони са притегателен център за хитовите изпълнители, които постоянно получават покани. Няма такова нещо като хонорар - плаща се на ръка, често пачките са направо в чували. Няма данъци, няма документация. Певците живеят за мига и така трупат богатство, което обаче бързо се топи, тъй като свикват с охолния живот. В наши дни мнозина от легендарните изпълнители трудно свързват двата края и са принудени да приемат всяко участие.
С печалби се облагодетелстват предимно разпространителите на пиратски касетки, които трупат левчета от незаконни продажби. Те също не плащат данъци и не се отчитат на никого, но огромният интерес на хората към хитовите песни им носи сериозни постъпления.
В днешно време авторските права са регламентирани, но интерес към купуването на музика няма. Касетки отдавна не се продават, а интересът към дисковете е почти нулев. Музика се слуша и изтегля безплатно в интернет, така че няма как да се генерира приход. Преди няколко години Митко Пайнера се опита в интернет платформа да продава песни по 20 стотинки бройката, но бързо осъзна, че няма никакъв интерес, и проектът е потопен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама