Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6008802 www.bgdnes.bg

Тръмп уволни 80 посланици на САЩ, няма кой да ги замени

С встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп освободи всички 80 американски посланици по света, а към момента няма никаква яснота с кого ще ги замени, пише британският в.”Индпидендънт”, цитиран от Би Ти Ви.

От екипа на милиардера още на 23 декември обявиха, че за дипломатите няма да има изключения и абсолютно всички американски представители в чужди държави, международни организации и конкретни каузи ще трябва да подадат оставка до средата на вчерашния ден.

Реклама

Британското издание отбелязва, че е обичайно една нова администрация да подменя политическите назначения, но обикновено предприема тази стъпка когато има ясни заместници. Случаят с Тръмп не е такъв.

За момента се знае единствено, че губернаторът на Южна Каролина Ники Хейли отива в ООН, колегата му от Айова Тери Бранстад – в Китай, а адвокатът Дейвид Фридман – в Израел. Последният е известен с изключително консервативната си политика и с подкрепата си за идеята посолството на САЩ да се премести в Йерусалим – ход, който силно би затруднил евентуално разделяне на израелските от палестинските територии.

За всички останали щатове към момента цари неяснота. Назначаването на всеки посланик минава през дълга процедура в Конгреса, така че даже да се появят нови и конкретни имена, няма да има как веднага те да заминат на мандат.

Пред таблоида „Ню Йорк Пост” първата жена на Доналд Тръмп Ивана коментира, че би станала посланик в Чехия. Според сравнимия с Тръмп по гръмки изказвания чешки държавен глава Милош Земан, „те не биха могли да изпратят по-добър посланик в Прага”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама