Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6009164 www.bgdnes.bg

Тръмп получи ядреното куфарче

Първите му стъпки насочени срещу важни политики на Барак Обама

Малко след като положи клетва в 19 ч българско време в петък и преди началото на парада по Пенсилвания авеню във Вашингтон, Тръмп получи ядреното куфарче. Военен влезе в Капитолия заедно с Барак Обама. В ръцете му бе покритото с кожа алуминиево куфарче, което дава възможност да се започне ядрена война. Така то премина в ръцете на човека, който според експерти в собствената му партия не притежава преценката, темперамента и познанията, за да командва ядрено оръжие.

Още щом бе утвърден официално, Тръмп подписа номинациите за кабинета си. Това стана в присъствието на внуците му, които видимо скучаеха, не стояха мирни и пипаха поставката за писалките на дядо си.

Реклама

Влизайки в Белия дом, новият президент започна да подписва и укази. Първият бе срещу закона за здравната реформа “Обамакеър”, който по време на кампанията си обеща да отмени, съобщи в туитър негов говорител. Това бе едно от най-големите постижения в социалната политика на Барак Обама, с което той много се гордееше.

Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на този закон преди неговото анулиране, уточни генералният секретар на Белия дом Райнс Прийбъс.

Законът дава възможност на всички американци да имат здравна застраховка.

Администрацията на новия президент е решена да премахне и плана на Обама за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс.

“Президентът Тръмп е решен да елиминира вредните и ненужни политики, като плана за действие за климата и правилото за защитени водоизточници. Отмяната на тези ограничения значително ще помогне на американските работници, като увеличи заплащането с над 30 млрд. долара през следващите 7 години”, казва се в изявление, публикувано на сайта на Белия дом. Друга приоритетна задача на новата администрация е оттеглянето на САЩ от споразумението за Транстихоокеанското партньорство. За сметка на това Белият дом още в петък обяви, че страната ще разработи усъвършенствана система за противоракетна отбрана, за да се защитава по-добре срещу атаки от страни като Северна Корея и Иран.

Сайтът на Белия дом също претърпя светкавични промени. В него останаха само разделите, отнасящи се за енергетиката, външната политика, търговските споразумения, армията, сигурността, работните места и растежа. Премахнати бяха разделите за човешките права, правата на хомосексуалните, за климатичните промени, здравеопазването.

За няколко часа президентът милиардер преобрази и Овалния кабинет. Промени са настъпили от пода до тавана. Вече го няма големия килим с вплетени в него цитати на предишни американски президенти, който беше в Овалния кабинет по време на президентството на Барак Обама. Той е заменен със златист килим.

Реклама

Пердетата, които часове по-рано бяха пурпурночервени, вече също са златисти. Някои от мебелите са сменени, макар че Тръмп е запазил бюрото, ползвано от предишни президенти от десетилетия.

Бюстът на Уинстън Чърчил е върнат обратно в Овалния кабинет. Барак Обама премести бюста на бившия британски премиер, като поясни, че го направил, за да се освободи място за бюст на Мартин Лутър Кинг-младши.

Медии критикуваха Тръмп, че след като заповяда всички назначени от Обама 80 посланици да се върнат за клетвата му, той все още няма предложения кой да ги замести.

Реклама
Реклама
Реклама