Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6009419 www.bgdnes.bg

Мъжът без книжка, карал кола без двигател, ще изкара зимата в затвора в Троян

На пролет се връща на село, според местни въпросният москвич, които нямал табели, педали, капак и др. щял за служи за превоз на крадени дърва

Ромът от новопазарското село Марково, който, без да има шофьорска книжка, беше хванат да кара москвич без двигател, без табели, капак и педали, ще прекара зимата на топло в рехабилитираното наскоро затворническо общежитие от закрит тип „Атлант“ в Троян. Ще се прибере напролет, в края на март, каза кметът на родното му село Банчо Митев.

Реклама

Потвърдиха го и от прокуратурата в Шумен. Веднага след като Шуменският окръжен съд потвърди окончателно ефективната присъда за 32-годишният Асен Кирилов Асенов, той поел към затвора.

Както писахме Асенов беше осъден ефективно на 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване. На две инстанции го признаха за виновен, че на 31 май 2015 карал въпросното странно МПС, без да има шофьорска книжка. Хванаха го само месец след като го били осъдили за същото. Какво кола е карал тогава, не е ясно, но тази, за която сега беше осъден, е по скоро купе, а не автомобил.

Подсъдимият я купил няколко часа преди това от едно варненско село за 100 лв. уж за скрап. Почти до родното му село москвичът бил теглен с въже на буксир от опел вектра. А опелът шофирал неговият приятел Бисер Йорданов, също без книжка. Когато селският полицай на Марково проследил москвича, той вече бил откачен от въжето и по баира надолу се търкалял по инерция. Подсъдимият седял на шофьорската седалка и държал волана. Ръчната спирачка частично работела.

„Те са 5-6 крадливи групи. Като ги приберат в затвора и селото мирясва”, коментира кметът и се ядосва, че все за малко ги прибират. Банчо Митев е 7-ми мандат кмет. Два пъти по „татово” време и сега е за пети път, само един мандат пропуснал.

Според местни хора този москвич, пригоден за пикап, не ще да е бил купен за скрап, а за превоз на крадени дърва за огрев. Крадците обикновено правели „керван”, закачали трошката, пълна с дърва, за друга кола. Ако случайно ги видели униформените, просто срязвали въжето и зарязвали „моргата” на пътя, а с другата се мъчели да се измъкнат. Преди три години неговия приятел Бисер Йорданов, които никога не е имал шофьорска книжка, беше хванат на волана на лада „четворка”. Трима мъже се бяха набутали на тясно на предната седалка, а задната махнали и напълнили там 2.5 кубика крадени дърва.

В селото живеят над 970 души, 80 на сто са роми и все безработни. Марково е известно и с къщите, който буквално за една нощ изчезват. Някой местни вземат къща под наем, изкарват зимата. Като дойде време да си плащат наема, идва стопанинът – няма къща. Те вече са я съборили и разпродали. Ние сме „сексувално” село, хвалят се пък жените. Раждали деца и живеели от детските добавки.а

Реклама
Реклама
Реклама