Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6012187 www.bgdnes.bg

Анита праща тежката артилерия: Скандален прокурор брани Мейзер

Скандалният бивш зам. районен прокурор на София Петър Чалъмов се присъединява към антуража адвокати, които бранят Анита Мейзер в съда. Той е най-новият защитник на силиконовата сексфурия, става ясно от молбата за промяна на мярката, с която се иска свободата й.

Чалъмов входирал иска миналата седмица. Във вторник той ще се яви и в залата, за да се аргументира защо Анита трябва да излезе на свобода.
В момента Мейзер е в Сливенския затвор. Тя бе осъдена на 4.5 години затвор за убийство по непредпазливост на съпруга си - културиста Николай Димов. Той издъхна вързан със свински опашки, които стегнала Анита.
Поради самопризнанията, които направи по време на разследването, тя съкрати присъдата си с 1/3 и трябва да лежи в пандиза три години.
Това не я удовлетворява. Тя признава, че стегнала опашките и че нямало как да ги скъса, когато Ники започнал да се души. Но смята, че Ники е виновен, че я е накарал да го направи, и че не трябва да лежи в затвора заради неговото решение.
Затова Мейзер ще се бори за невинността си на втора инстанция, тъй като близките на Димов оспорват решението на съда. Нещо повече - те водят частно разследване и са категорични, че Николай е бил ударен с остър предмет през лицето и отзад в тила, което е възможно да го е докарало до безсъзнание. Ударите се виждат ясно от материалите, приложени към аутопсичния протокол. Съдебномедицинската експертиза по делото получи отводи на трима уважавани медици във Варна. В нея се обобщава, че Ники има лека драскотина на носа, а не дълбока рана, която се вижда на снимките. Експертите не са били съгласни с това заключение и отказали да сложат подписите си под документа, "за да не компрометират Катедрата по съдебна медицина". Неглижирани са и останалите кръвонасядания в дълбоката мускулатура по гърба, лактите и прасците на Николай, чието наличие е описано подробно, смятат криминалисти.
Експертизата е изготвена в Плевен без медиците дори да са погледнали тялото.
Докато близките се борят да научат истината за фаталната нощ на 13 август, Мейзер е сформирала тежка артилерия адвокати.
Петър Чалъмов е известен юрист с противоречива репутация. Името му нашумя през 2003 година покрай скандала с гражданството на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Лично той издаде постановлението за разследване на обстоятелствата около твърденията за двойното гражданство на премиера Симеон Сакскобургготски. Делото бе образувано срещу "неизвестен извършител", макар във ВКС да имаше входиран сигнал за гражданството на премиера от двама конкретни политици, които го хулят.
Чалъмов е известен и с това, че написа обвинителния акт срещу висаджийския бос Георги Илиев за хулиганство. Главния бе оправдан за това, че влиза в един ресторант и пред очите на всички зашлевява Слави Бинев.
Освен това Чалъмов повдигна обвинение и срещу скандалния водещ Боби Цанков за измама на над 40 души.
Впоследствие самият Чалъмов се оказа под обстрел от собствените си колеги. Той подаде оставка, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието. Впоследствие Чалъмов бе признат за невинен по дело за осуетяване на наказателно преследване срещу трима души. Прокуратурата твърдеше, че това е станало в периода 2005 г.- 2006 г. До делото се стигна, след като прокурор Малена Филипова подведе под отговорност обвинителя Станислав Гюров за това, че е прекратил предварително производство, образувано за контрабанда на 215 хил. долара. Бе отчетено, че с действията си неговият началник Петър Чалъмов не е изпълнил задълженията си и е превишил правомощията си, за да облагодетелства трети лица. Започна цялостна проверка на работата на Чалъмов, която му коства кариерата. Съдът го оправда. Впоследствие той стана адвокат на един от двамата братя Лебешковски от "Наглите", обвинени в отвличания.

Другият адвокат -
обвинител на „Сивите вълци“

Защитата на Анита до момента се води от бившия районен прокурор на Варна Олег Атанасов. Сочен е за топ разследващ с блестяща кариера. Прочува се през 1998 година с прословутото "хакерско дело" - първото по рода си със замесени нашенци в компютърна измама. След това повдига обвинение и на строителния фараон Любомир Гачев. Емблематично се оказва и делото „Спирели" срещу Александър Спиров, завлякъл вложители с над 97 млн. лева. Атанасов е и първият, обвинил двама наркопласьори във Варна. Най-шумният процес в кариерата на Атанасов обаче безспорно е делото срещу кръстника на турската мафия - Якуп Кюршат Йълмаз и Али Оймак. Турските мафиоти, дирени от Интерпол, са арестувани случайно пред грандхотел „Варна“. Процесът преминава под светлините на прожекторите у нас и в чужбина. Делото срещу членовете на „Сивите вълци" се води при повишени мерки за сигурност, директно от затвора. След като оглави листата на една политическа партия, се появи и първият компромат. Атанасов бе сочен за човек на скандалния бизнесмен от 90-те години Ерджан Рашид–Роко.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама