Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6024146 www.bgdnes.bg

Цар Киро съди Ицо Папата

Циганският "монарх" Кирил Рашков-Цар Киро щял да даде на прокуратурата кръвния си враг Христо Върбанов-Ицо Папата, научи "България Днес". Причина за поредния конфликт между двамата непримирими противници било подготвяно покушение срещу циганската принцеса Събка, дъщеря на Цар Киро.
Според разследване на хора от клана на Рашкови Ицо Папата наел македонец, който да организира отвличането на щерката на Цар Киро. По неведоми пътища обаче Рашков се сдобил със запис от разговора между Върбанов и чужденеца наемник. От него ставало ясно, че за живота на Събка Ицо Папата щял да иска 3 млн. лв. откуп от баща й. Организаторът на пъкления план обаче бе тикнат в затвора, за да изтърпи присъда от шест години за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита генерал Никола Николов. Мълвата носи, че това провалило замисъла за похищение на Събка.


Скоро след прибирането в пандиза на Ицо Папата обаче бащата на циганската принцеса се докопал до записа, който уличава неговия отколешен враг в тежкото престъпление. Тайните файлове се оказали удобен коз в ръцете на Рашков, чрез който той възнамерявал да разчисти сметките си с Христо Върбанов. Доайенът на клана Рашкови обаче бил наясно, че само записът няма да закове врага му и да го прати зад решетките за дълго време. Той, естествено, бил направен нелегално, без санкция на съда. В този смисъл не е доказателство, събрано със специални разузнавателни средства, и няма как да послужи в евентуално дело срещу Папата. По тази причина Цар Киро направил всичко възможно, за да си набави и други надежни доказателства срещу своя враг. Тяхното наличие давало голяма надежда на Рашков, че най-накрая може да стигне до успешен финал в разчистването на сметките си с Върбанов.
В последно време цар Киро е изключително зле със здравето, а заплахите от миналото към дъщеря му не му давали спокойствие. Заради това решил да сложи точка на криминалната история, като предаде в прокуратурата непоклатими доказателства срещу Ицо Папата. Надявал се най-накрая да види кръвния си враг окошарен заради безбройните сблъсъци, които двамата са имали в миналото.
Войната за надмощие, влияние върху циганската общност и пари между мастите босове Кирил Рашков-Цар Киро и Христо Върбанов-Ицо Папата е с десетилетна история. През годините двамата периодично влизат в жестоки битки. Двамата не пестят обвинения един срещу друг във възможно най-зловещи престъпления - от убийства и заговори за отвличания до трафик на наркотици, проститутки и културно-исторически ценности. Историята с планираното отвличане на Събка е само фрагмент от тази война, който няма да остане ненаказан, разкриват запознати. От своя страна преди време пък Ицо Папата обвини Цар Киро, че е поръчал убийството му. Освен за чисто криминални престъпления двамата се обвиняват и в самозванство. Христо Върбанов твърди, че е член на мешерето и отрича Кирил Рашков някога да е да е избиран за цар на циганите и го нарича публично "самозванец". От кликата на Цар Киро пък на свой ред са категорични, че Папата никога не е бил избиран за член на мешерето. Според източници от ромската общност обидите и обвиненията, които двамата си разменят, няма да спрат, докато са живи. Причината за това е стремежът на всеки от тях да има контрол над циганското население, както и произхождащите от това огромни финансови постъпления.


Условно за дъщерята на "монарха"

Две години затвор условно получи от съда дъщерята на циганския бос - Събка Рашкова. Присъдата й бе дадена за нелегално притежание на антики. След размириците в Катуница домът на Събка Рашкова бе обискиран преди пет години. Тогава полицията се натъкна на две евангелия от XVIII и XIX век, антични монети, 4 бронзови апликации, част от украсата на колесници, колан и накити. Цялата археологическа сбирка, естествено, се оказа нелегална. Версията на Събка пред съда бе, че току-що е намерила антиките. Друга хипотеза гласи, че ги наследила след смъртта на брат си Иван Рашков. В крайна сметка така и не става ясно как Събка се е сдобила с антиките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама