Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6024302 www.bgdnes.bg

Евстатиев бяга към Монголия

Похотливият кмет Иван Евстатиев може да избяга към Монголия, ако бъде пуснат от килията. Това са част от опасенията на пловдивските магистрати, които в петък отказаха промяната на мярката му. В папките по делото фигурират данни, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик се ползва със сериозно влияние в съседката на Русия и Китай. Той е бил висш дипломат в продължение на 5 години там, пише още в справката, която е приложена към досъдебното производство.
След като взели под внимание и влиянието на Евстатиев в пазарджишкия регион като бивш градоначалник, съдиите категорично отказаха да уважат искането му за по-лека мярка.
В петък Иван Евстатиев направи пореден опит да поиска свобода с оглед протакането на делото срещу него и влошаващото се негово здраве. В медицинските му документи е отбелязано, че той страда от тежка депресия и може да се самоубие в пандиза.
Бившият кмет е обвинен в изнасилване и напиване с алкохол на непълнолетната ученичка Ирена Б. от Стрелча. Градоначалникът е поканил девойката в хотелската си стая в града, където я карал да пие на екс водка в името на Москва. След това й припомнил как й уредил екскурзия и й обещал да съдейства за приемането й в университет, където да следва право. Момичето било неадекватно от концентрата, а Евстатиев се възползвал и правил анален и вагинален секс с нея, твърди прокуратурата, подчертавайки, че Ирена не е била в състояние да се защити.
За това престъпление Евстатиев може да получи от 3 до 10 години затвор. Присъдата ще стане ясна през март.
След последното заседание, което е закрито, излязоха наяве още прелюбопитни подробности. Ирена се събудила около 5,30 часа от звъненето на мобилния си. Не помнела нищо, но лежала цялата в кръв и повърнато. Евстатиев я закарал до дома й и я предупредил да не казва на никой, че са били заедно. Момичето мълчало пред родителите си два дни, но притеснени те завели детето си при съсед полицай, който бил категоричен, че нещо се е случило. След разговор с психолог Ирена споделя с близките си.
Евстатиев е привикан да дава показания чак на 19 януари. През това време шофьорът му Иван Виденов дочул разнеслите се мълниеносно слухове из градчето. Казал на шефа си: "Махай се от града", разказва самият Виденов пред ченгетата. "Аз му предложих да го карам нанякъде, да изчезва", казал Виденов. Евстатиев обаче преспокойно му отвърнал: "Ще се оправя", може би разчитайки на силните си позиции.
Шофьорът Виденов също е основен свидетел по делото. Адвокат Ташкена Колчева, която брани Евстатиев, твърдеше, че Виденов знае, че сексът е бил по взаимно съгласие, защото след това почистил хотелската стая. "Чашите, от които двамата са пили водка, са били мити, както и бутилката. Свидетелят Виденов лъже. Той знае абсолютно всичко за отношенията между Иван Евстатиев и Ирена Б. и крие, защото е заплашван", каза адвокат Колчева.
Самият Виденов отрече да е бил заплашван да не дава показания, но в съдебната зала е потвърдил, че преди няколко дни гумите на колата му са били нарязани. След като се оказа, че няма негови отпечатъци в стаята, а Евстатиев сам е мил чашите, което отново не бе в негов интерес.
Адвокат Колчева подчерта още веднъж в залата, че Ирена е ухажвала и се е натискала на 60-годишния Евстатиев като му звъняла по телефона.
Първият лекар, прегледал Ирена, обаче е категоричен, че момичето е било девствено преди акта, тъй като е налице прясна дефлорация. Вторият гинеколог, направил оглед на девойката, твърди, че кръвта е менструална. Това обаче бе спорвано от експертите, тъй като последният цикъл на момичето бил на 8 януари, а изнасилването станало повече  от седмица по-късно.

Без очна ставка с Ирена

Няма да има очна ставка между Ирена и Евстатиев, решиха съдиите. Няма смисъл от нея, защото противоречия в показанията на бившия кмет и момичето няма. Ирена не помни почти нищо, което е нормална защитна реакция на психиката, обобщиха експертите. Те са издали и документ на Ирена, с който настояват да не бъде травмирана допълнително с очната ставка.
"Срамът за ученичката е голям, тя беше много изплашена след случката, защото казваше, че не иска да вижда пак Иван Евстатиев и се страхува от него. Ирена е отглеждана в консервативно семейство, а явно прекарването й в хотелската стая не е било щастливо преживяване, както го описва Евстатиев", категорични са близките й. Те настояват за присъда от минимум 5 години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама