Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6028497 www.bgdnes.bg

След 5 години гавра с разследването: Два млн. лв. възмездие искат селяни от Бисер

Над 40 души съдят държавата за обезщетение след водния ад през 2012 г.

Над 2 милиона лева обезщетение искат хората от Бисер заради водния ад от 2012 г., научи "България Днес". 5 години след трагедията, при която 11 души загинаха, а 55 къщи бяха напълно разрушени, разследването е в задънена улица. Затова 40 души от пострадалите в наводненията са сформирали инициативен комитет и са завели граждански дела срещу Министерството на отбраната и общината. Финансовите претенции на всеки от пострадал са между 30 и 60 хиляди лева, обясняват бисерчани. Да помогнат на пострадалите да получат възмездие за щетите по домовете им и кръвнина за загиналите им близки са се включили и опитните юристи от адвокатска кантора "Марковски".
"Аз съм болен от рак, а майка ми е с два инсулта. Двамата сме принудени да живеем в една малка кухничка с размери 2 на 3 метра. Преди наводнението теглих 35 000 лева кредит, за да си купя нова къща. Водата я повреди и трябваше да бъде съборена. Обещаха ми да ми построят нова, но ето 5 години по-късно единственото обезщетение, което съм получил от държавата, е 325 лева". Започва покъртителния си разказ Слави Стоянов, един от пострадалите, които са завели дело срещу държвата. Мъжът и майка му са принудени да се издържат само с пенсията на възрастната жена от 180 лева, тъй като от банката са блокирали пенсията на Слави, за да покрива вноските по кредита, изтеглен за съборената къща.
"Пренесох се да живея при майка ми, защото нейната къща остана цяла след потопа, но и там е невъзможно за живот. Всички стаи са покрити с мухъл, а мазето непрекъснато се наводнява от подпочвените води", обяснява пострадалият мъж.
След наводнението милиони бяха вложени в строежа на нови домове и канализация на село Бисер. Построени бяха 34 къщи от 55 разрушени. За останалите 21 къщи така и не бяха намерени пари, което настроило хората от селото един срещу друг.
"Много хора нямат домове. Моят приятел Димитър Добрев имаше мандра на два етажа по 240 квадрата. Той дори 325 лева не е получил след наводненията. Други получиха палати и отдавна забравиха за трагедията", обяснява пострадалият мъж.
"В селото живеем в денонощен страх. Вчера валя и аз пак ходих гледам реката да не тръгне отново към къщите ни." Това е ежедневието на Слави. Мъжът с мъка признава, че жертвите на наводнението не са само 11. Много хора се разболели фатално и починали заради стреса, който преживели във фаталната сутрин на 6 февруари.
"Вложени бяха около 3 милиона лева за да се построят нови къщи. Но не се разпределиха правилно. Някои хора като мен нямат къде да живеят, а други получиха нови домове с по 2 бани. Освен това се вложиха 5 милиона лева за нова канализация, която не работи. Помпите били изгорели", огорчен е Слави.
"Ще съдим държвата в Страсбург, не виждам друга възможност за да получим възмездие за безхаберието на институциите", обяснява Стоянов.

Темида в задънена улица

Разследването за потопа е започвано и прекратявано неколкократно. Първоначално делото се е водило около година от прокуратурата в Хасково, след това е било изпратено по компетентност във Военноокръжна прокуратура - Пловдив, където е било за същия период от време, след което е изпратено във Върховната касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор е било възложено за наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив. В момента наказателното производство за причините за наводнението в село Бисер отново е спряно с постановление Районна прокуратура - Пловдив. Причината е, че три от пострадалите при потопа лица не са били разпитани, тъй като се намират в чубжина. На 11 януари 2017 г. делото е изпратено във Върховна касационна прокуратура, където се намира в момента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама