Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6039808 www.bgdnes.bg

Шефът на затворниците Сунай Ремзи: Али Агджа плака за Сергей Антонов

Стрелбата срещу папата целеше война между религиите

Забравените убийци

Криминалният журналист Борислав Радославов и фоторепортерът Борислав Трошев се завръщат с нова кървава рубрика. "Забравените убийци" проговарят за първи път от килиите си и ще ви изумят. Признанията им няма да видите и чуете никъде другаде освен всеки понеделник в "България Днес". Вторият поред килър, който проговаря с неподозирани разкрития, изповядва пред вестника българската връзка в атентата срещу папата. Сунай Ремзи е лежал заедно с Али Агджа в затвор в Истанбул.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

"Сергей Антонов почина през 2007 г. Тогава чух в затвора как Али Агджа плаче като човек, който е загубил някой много близък. Не знам точно каква им беше връзката. Агджа винаги е променял разговора, като сме застъпвали темата. Но това, че плачеше като дете за Антонов, означава, че са имали някакви отношения."
Това разкритие направи пред "България Днес" кметът на затвора в Белене Сунай Ремзи. Здравенякът, който излежава 20-годишна присъда за убийство, за първи път проговаря за близката си връзка с човека, който се опита да убие папа Йоан Павел Втори.
Съдбата среща Ремзи и Агджа в затвора в Истанбул. Али е затворен за опита за покушение, докато Сунай е заловен в южната ни съседка, след като извършва убийство в Силистра и бяга в Турция.


Сунай Ремзи е категоричен, че Али Агджа е бил използван да се противопоставят религиите. Стрелецът срещу папата, убеден е Ремзи, е символ какво не трябва да се прави в живота.
"Обещали му след покушението да стане валия (областен управител - б.а.) на Малатия. Обкръжението му го е накарало да се чувства по-специален заради честта да може да стреля по папата", споделя Ремзи.
Така е бил съставен планът за атентата, че Агджа изобщо не е трябвало да бъде залавян. "И затова е бил необходим Сергей Антонов или някой друг християнин, който познава традициите и обичаите и знае няколко езика", разкрива шефът на затворниците у нас. На 13 юни 1981 г. Агджа стреля и рани с два куршума главата на Римокатолическата църква. Атентатът се случи на площад "Свети Петър" пред десетки хиляди богомолци.
На самия процес Али Агджа съобщава за връзки с българските тайни служби. Една от версиите за атентата е, че по поръчка на съветското КГБ българските служби с посредничеството на турската мафия са планирали убийството на папата поляк.
През 1993 г. папа Йоан Павел II посещава своя атентатор в затвора. Тогава той заявява убедеността си, че покушението не е дело само на Али Агджа. Думите на светия отец са: "Али Агджа е професионален убиец. Това значи, че опитът да ме убие не е бил по негова инициатива, че някой друг го е планирал, някой друг го е възложил“.

Реклама


По време на посещението си в България през май 2002 г. папата увери президента Георги Първанов, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата.
"Стрелбата е чисто политическа афера, която не успя. Конкуренцията на самия папа от Ватикана се е свързала най-вероятно с Русия. Русия дава поръчката на България. Този се е шматкал във Варна и поема нещата. Но че е от вътрешното обкръжение на папата, е така. Той ми го е казал, така е знаел", разказва пред "България Днес" Сунай.

Пише книга за терориста

Сунай за първи път споделя, че подготвя книга за Али Агджа. Работното й заглавие е "В едър план - Али Агджа".
"Тя ще бъде съставена от писма, които си писахме, когато килиите бяха затворени. Това са спомени, рисунки и неща, които ми е рисувал и писал. Изпращал ми е кораби от слепени клечки за за зъби", споделя Сунай.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама