Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6041951 www.bgdnes.bg

След двумесечна съдебна сага за сводничество Чолата се измъква от Темида

Делото срещу Росен Чолов е върнато на прокуратурата

Екип на "България Днес"

Росен Чолов-Чолата се измъкна от едно от делата, водени срещу него за сводничество. След двумесечни опити процесът срещу ексшефа на ръгбито и бившата му жрица Полина Иванова да тръгне в спецсъда изненадващо магистратите върнаха обвинителния акт на прокуратурата заради "смущаващи противоречия".


За да бъде съден Чолата отново, обвинителите ще трябва да преработят своя труд и да изчистят всички неточности в него. Според прокуратурата това ще стане за не повече от месец, но според адвокатите на подсъдимите може да отнеме много повече.
"Вероятно ще се наложи ново събиране на доказателства и разпит на свидетели, за да се уточнят детайлите по престъплението. Това едва ли ще е възможно да се случи в рамките на месец", коментират магистрати.
Разминаванията в обвинителния акт са свързани с Полина Иванова. В текста има разминавания кога, къде и как тя е вербувала три от момичетата - Натали Трендафилова, братовчедка й Венета Трендафилова и Боряна Лекова, за проститутки.
"Още в началото на делото ние съобщихме за тези разминавания в обвинителния акт", обяснява адвокат Васил Крумов, който защитава Чолата в съда. Опитният юрист недоумява защо на магистратите им е отнело толкова време, за да обърнат внимание на противоречията.

Реклама


Същинско разглеждане на делото досега не е имало. От началото на декември миналата година на няколко пъти са насрочвани заседания, но по една или друга причина процесът е претърпявал фалстарт.
Първоначално проблем е, че част от пострадалите момичета отказваха да се явят в залата на Темида. Една от жриците родила със секцио и не можела да се движи, друга бе в Дубай и не се знаело дали изобщо ще се върне. Присъствието на всички бивши жрици е задължително, тъй като по закон момичетата, които според прокуратурата са пострадали от дейността на Росен Чолов, имат право да участват като граждански ищци и частни обвинители в процеса. Всички жертви на сексуална експлоатация могат да търсят и парична компенсация.
Така след няколко неуспешни опита процесът да тръгне миналата седмица се стигна и до куриоза съдебният секретар да стане причина за отлагане на делото. Оказва се, че той е пропуснал да прати няколко пъти призовка на едно от пострадалите момичета.
Росен Чолов и Полина Иванова отговарят пред Темида за набиране на момичета за сексуслуги. Според прокуратурата, след като през 2012 година Чолата бил арестуван за сводничество, Полина останала без работа и пари. Познавайки клиентите и начина на предлагане на услугата, тя решила сама да поеме вече изградената мрежа. След излизането си от затвора през 2013 година Росен Чолов се свързал с Полина и предложил вече да не е просто момиче за сексуслуги, а да "движи нещата". Двамата успели да вербуват 10 момичета, твърдят от прокуратурата.
Успоредно в спецсъда се точи и друго дело срещу Чолов за сводничество. В него на подсъдимата скамейка заедно с Чолата са букерката Ралица Любенова, шофьорът Пламен Кирилов и манекенката Диана Петрова. В това дело вербуваните манекенки са над 20. Те също масово отказват да участват в процеса.
Според източници на "България Днес", щом делата започнат, Росен Чолов ще поиска споразумение с прокуратурата, за да намали присъдата си.

Хайде, банда, тръгвайте!

С усмивка до ушите и призива "Хайде, банда, тръгвайте!" към своите момичета, Росен Чолов излезе от залата на спецсъда вчера. Другата обвиняема Полина Иванова разцелува своя адвокат Иван Иванов от радост, щом чу че делото срещу нея ще бъде върнато на прокуратурата. Жестът й не бе одобрен от съдията, който веднага намръщи вежди заради смут в залата.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама