Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6042479 www.bgdnes.bg

Ченге вади Мейзер от затвора

Свидетелства, че не е подкупвала колега

Полицаят Боян Папазов е ключовият свидетел, който ще извади подсъдимата Анита Мейзер от Сливенския затвор. В показанията си по делото той разкрива, че Анита не е подкупвала колегата му Веселин Радев, който е подал сигнал срещу нея на 16 август - два дни след ареста й.
Мейзер бе заключена, след като съпругът й Николай Димов се задуши със свинските опашки, които тя вързала на врата му. Повдигнато й бе обвинение за непредумишлено убийство, а през декември съдът й даде 4,5 години затвор. Със самопризнанията си Анита намали присъдата си с година и половина и в момента очаква делото да продължи на втора инстанция в Сливенския затвор.
Защитата на Анита ще се опита да докаже, че Мейзер не е предлагала подкуп на ченге, каквото второ обвинение й бе повдигнато. Полицаят Папазов свидетелства, че Анита наистина е извадила две банкноти от по 50 лева, но ги е дала за храна и вода. Той подчертава, че не е усетил тя да е отправяла предложение за рушвет към него или негов колега.
Така обвиненията за подкуп срещу Анита Мейзер са сериозно разклатени. До момента те бяха базирани единствено на думите на полицай Радев. С показанията на Папазов резултатът става 2:1 в полза на Анита Мейзер. Нещо повече - двете банкноти по 50 лева не са били иззети и протоколирани по надлежния ред - както се прави в опит за подкуп. Тя ги прибрала обратно в чантата си, а полицай Радев не се противопоставил. Така формално обвинението увисва.
Втора грешка в обвинението е, че то е трябвало да бъде прецизирано и за точна сума, което не е направено от прокуратурата.
Полицай Радев твърди, че Анита първо му бутнала навита банкнота с валута, след това оставила две по 50 лв. под тефтера му и накрая устно оферирала да даде 10, 20 и 30 хиляди лева, за да "оправи нещата". Нито една от тези суми не е конкретизирана в акта. "Изречението полицаят "да оправи нещата" може да се тълкува по хиляди начини. Да не говорим, че нейният основен страх са били медиите, а не килията в първоначалния момент", категоричен е маститият й защитник Петър Чалъмов.
В момента Анита Мейзер е в Сливенския затвор, където чака насрочването на процеса на втора инстанция. Датата трябва да е ясна до месец.
Ако обвинението за подкуп отпадне, Анита ще бъде пусната под "домашен арест" до края на делото.
Мейзер можеше да се отърве с условна присъда и да не помирише килия, ако не бе повдигнато обвинението за рушвета, което по закон се наказва по-тежко от непредумишленото убийство. Именно показанията на полицай Радев й докараха ефективната присъда.

      Дъщеря й Джули се изнесе

Дъщерята на Анита Мейзер е плътно до майка си в тежкия момент. Тя се е изнесла от Варна, защото се страхува от реакцията на обществото.

Посещава я всяка събота и неделя, като се грижи да осигури най-добрата защита и да я освободи от затвора. По време на инцидента се твърди, че Джулия е била в Гърция, както всяка година по същото време. Самата Мейзер е категорична, че полицията е установила този факт. Джулия не е била разпитвана като свидетел по делото. В момента се грижи за котката Дулче и е убедена в невинността на майка си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама