Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6047199 www.bgdnes.bg

Битото бебе Никол е с риск от епилепсия

Детето ще бъде под лекарско наблюдение години наред

Главата й се надула с 3 см в резултат на малтретирането в "Софиямед"

Ваня ТОДОРОВА
Има реален риск от поява на постравматична епилепсия за пребитата 4-дневна Никол, която бе подложена на жестоко малтретиране в частната болница "Софиямед". Болестта е възможно да се прояви към третата или евентуално към шестата година от развитието на детето. При момиченцето могат да се появат и други болестни симптоми като загуба на концентрация и световъртеж. Това стана ясно от заключенията на съдебномедицинските експертизи по скандалния случай, които бяха представени в Софийския градски съд вчера. Магистратите за пореден път заседаваха по делото, по което подсъдима в опит за убийство на бебето е бившата акушерка от болницата Емилия Ковачева.
По думите на невролози, неврохирурзи и други медицински специалисти, представили своите заключения пред съда, никой не може да направи прогноза за физическото, психическото и психологическото развитие на пострадалото дете в бъдеще. То трябва да бъде наблюдавано от лекари специалисти в продължение на години. Когато Никол стане на три години, се налага да й бъде направена електроенцефалография. Специфичното изследване ще даде информация за функционирането на мозъка й. По два пъти всяка година момиченцето трябва да бъде преглеждано от психолози и невролози. Всички тези проблеми за детето идват от нанесения му тежък побой с ръце и бебешко шише за мляко по време на нощното дежурство на акушерката Емилия Ковачева. Тя самата отрича да е била бебето, но кадри от охранителните камери в отделението са я запечатали как малтретира Никол.


Приетата вчера от съда първа съдебномедицинска експертиза от общо три показва, че новороденото е било с тежка черепно-мозъчна травма. Според вещите лица, ако не е било последвало лечение на детето, краят е щял да бъде фатален. По думите на единия от експертите - д-р Цветелин Гатев, състоянието на 4-дневната Никол е вследствие на значителна травмираща сила. Лекарят обясни, че не може да се каже със сигурност колко удари са нанесени върху пеленачато, нито с какво е направено това. Доктор Гатев е категоричен, че това е направено със значителна сила, за да се стигне до счупване на черепа на бебето.
Акушерката Емилия Ковачева беше задържана през април 2015 г., след като след нейна смяна в "Софиямед" петдневното бебе беше транспортирано в "Токуда" с опасност за живота и жестоки травми от насилие.
На 18 април сутринта дежурният акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същия ден е установено влошаване на състоянието на бебето, заради което незабавно е преведено в столичната болница "Токуда". В момента на приемането й там Никол е с изключително влошени показатели. Освен счупения череп и подутата с 3 сантиметра глава тя има болезнен плач, понижен мускулен тонус на ръцете, вътремозъчен кръвоизлив и хематом на главата. Направеното томографско изследване показва, че има вклиняване на малкия мозък. Това означава, че той притиска гръбначния мозък и по този начин се прекъсва притокът на кислород до главния мозък. В такава ситуация мозъкът няма как да се храни и неминуемо настъпва смърт. Животът на Никол е спасен благодарение на високоспециализираната медицинска помощ, която получава в "Софиямед".

Проблеми с очите

Недостигът на кислород може да доведе до увреждания на центрове в мозъка, които командват различни системи и функции в човешкия организъм. Според медиците е възможно те са се проявят в по-късен етап от живота на детето. Запознати със случая разкриват, че от известно време момиченцето имало проблеми с лявото око, които е възможно да са в резултат от притискането на очния нерв в резултат на травмите от побоя. Този проблем не е изследван при изготвянато на съдебномедицинските експертизи, защото не е съществувал към момента на назначаването им от разследващите. Въпреки твърденията на лекарите, че симетрията на главата на Никол е възстановена три месеца след насилието, пострадалото дете имало вдлъбнатина на главата от лявата страна, там, където са нанасяни ударите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама