Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6053968 www.bgdnes.bg

Контрабандист от ДС поръчал Бобъра

Убитият бакшиш Борислав Петков пропява за бандата на Людмил Герасков

Разчистване на сметки по дело за трафик на 15 тона хашиш е в основата на стрелбата на таксиджията Борислав Петков-Бобъра. Кървавата вендета била поръчана от тартора на бандата, вкарал дрогата у нас - Людмил Герасков. Контрабандистът решил да отмъсти, след като Бобъра пропял пред прокуратурата. Това разкриха пред "България Днес" близки до разследавнето. Бакшишът бе открит разстрелян в събота вечерта. Борислав е повикан на адрес в столичния кв. "Надежда". Спира таксито си между панелките и чака клиентът му да се появи. Вместо това пред него изскача мъж с качулка, маска и черни дрехи. Прострелва няколко пъти в корема и главата шофьора и бяга в неизвестна посока. Борислав е откаран в ИСУЛ "Царица Йоанна", където цяла вечер лекари от болницата се борят за живота му.
Ден след стрелбата разследващи категорично отказаха да дават официална информация. Единствено уточниха, че простреляният в столицата 39-годишен таксиметров шофьор е участвал в престъпна група за разпространение на наркотици и е подсъдим в момента по дело за наркотрафик, обясни шефът на СДВР, старши комисар Младен Маринов. Повече подробности полицай №1 не пожела да оповести. Негови колеги обаче неофициално съобщиха, че Борислав е част от разбита мощна трансевропейска наркогрупа, разбита при спецоперация "Сахара". Тогава е осуетено пренасянето на 14,5 тона хашиш от Мароко през България до Белгия и Холандия. Спецакцията е проведена, след като през юли 2012 г. по случайност на ГКПП във Видин е заловен камион с 4,5 тона хашиш. Антимафиотите веднага почват разследване и четири дни по-късно атакуват склад в софийското село Мировяне. Там са открити още 12 тона от дрогата. При разпитите на свидетели се изяснява, че хашишът е произведен в Мароко и натоварен на специално наетия кораб "Оушън Лайън". Пратката акостира в Бургас безпроблемно и по план е трябвало да стигне с камиони до Белгия.
След залавянето на дрогата от ГДБОП свикаха специална пресконференция. На нея бе обявено, че организатори на впечатляващия канал са Атанас Спасов и Людмил Герасков. Дясна ръка бил синът на Людмил - Бойко. Контрабандистите изоплзвали каналите на бившата Държавна сигурност.
В суматохата около акцията Гераскови успяват да духнат в чужбина, а информация за Спасов изненадващо не е обявена. Малко по-късно Бойко Герасков е открит и екстрадиран в България. Сред задържаните лъсва и името на бакшиша Борислв Петков. Година след разбиването на бандата срещу членовете й са повдигнати обвинения и Борислав става един от десетте подсъдими. Мегаделото срещу наркогрупата в момента тече в спецсъда, но присъдите са мираж. Процесът е зациклил заради проблеми с доказателствата, които да уличават босовете Людмил Герасков и сина му Бойко като босове на наркогрупата.
По неофициална информация наскоро настъпил обрат по делото, след като един от бандата се съгласява да свидетелства за прокуратурата. Хора от ъндърграунда твърдят, че къртицата е имненно Борислав. Това от своя страна провокира и покушението срещу него, работят по версията криминалисти. Като поръчител веднага е запозодрян наркобосът Людмил Герасков, който е в неизвестност, откакто бандата бе разбита.

Тъмните афери

От години Людмил Гаресков е в чужбина, от време на време се връща нелегално в България. Обичайно в криминалните хроники името му се свързва с неговия авер Атанас Спасов. Тандемът Спасов и Герасков изплува от всевъзможни тъмни афери още от началото на 90-те години. Използвайки каналите на бившата Държавна сигурност, двамата започват да се занимават с разнообразна контрабанда. Една от схемите им е разбита през 1999 г. Тогава след акция на НСБОП Спасов и Герасков са арестувани заради нелегален внос на стотици вагони спирт, от който впоследствие се произвеждал фалшив алкохол. След двуседмичен престой в ареста двамата са пуснати, а разследването зацикля. Малко след това МВР разбива канал за контрабандни цигари, чиито босове отново са Спасов и Герасков. След намеса на хора от бившата ДС, преминали в политиката, отново не се стига до присъди.
За последно дуетът Герасков и Спасов изплува около разбитата мегаструктура за разпространение на дрога в Атина. Бандата бе разбита в края на 2016 година. 145 души попаднаха зад решетките, петима от които българи. Според една от работните версии двамата авери са снабдявали групировката с хашиш.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама