Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6059315 www.bgdnes.bg

Темида се гаври с прегазения Ивайло в Трън

С нови два месеца е продължено разследването срещу кмета на Трън Станислав Николов за инцидента, при който той блъсна с мощния си джип 6-годишния тогава Ивайло Стоянов. Причината за това е нова автотехническа експертиза, която трябва да бъде направена в София. Тя е поискана от обвинения за катастрофата градоначалник и неговите адвокати и разследващите са уважили молбата им, научи "България Днес". Кметът и защитата му държали този път експертите да отговорят на техни допълнителни въпроси за катастрофата, при която на малкия Ивайло бяха нанесени тежка и средна телесна повреда с опасност за живота пред училището му на 13 ноември 2015 г.
Досега за инцидента бяха направени две автотехнически експертизи и следствен експеримент. Отговорите на вещите лица в тях на въпроси около катастрофата очевидно не са удовлетворили кмета и той иска нови специалисти да изяснят още детайли около случилото се.
Първото скандално заключение на вещи лица от Трън оневинява напълно Станислав Николов. Според тях едва ли не малкият Ивайло сам се е блъснал в автомобила на кмета. Любопитна подробност е, че експертите правят анализа си, без да изследват мощния джип на кмета. По-късно в разследването става ясно, че веднага след тежкия инцидент градоначалникът е продал автомобила си в чужбина. Скандалът достига до главния прокурор Сотир Цацаров, който разпорежда прекратеното срещу Станислав Николов досъдебно производство да бъде възобновено. Джипът е издирен и върнат у нас.
Разследващите правят нова автотехническа експертиза и следствен експеримент, в който участие взема и пострадалото дете. Втората автотехническа експертиза и показанията на свидетели доказват вината на кмета за безумния пътен инцидент, който едва не отне живота на малкия Ивайло. Според заключението на специалистите Станислав Николов е направил и други нарушения освен превишаването на скоростта в района на училището, където има знак за ограничение. Управлявайки джип "Фолксваген Туарег", кметът не е бил внимателен и предпазлив въпреки предупредителния пътен знак "Деца". Николов не е изпълнил задълженията си като шофьор при приближаване към място, където се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост да спре. Разследващите са установили, че Николов е могъл да предотврати удара върху детето, защото е имал видимост. Кметът се е движил със скорост над разрешената от 25 км/ч. Според експертите, ако е карал с под 11 км/ч, инцидентът е можело да бъде предотвратен. Освен това разследващите посочват още едно нарушение на шофьора - той спира и потегля от кръстовище и тогава блъска Ивайло.
Вследствие на жестокия удар момченцето получава тежка и средна телесна повреда. Екип от съдебни лекари доказват, че до отстраняването на далака и половината черен дроб на момченцето се стига заради сблъсъка с управлявания от кмета джип.
На базата на всички тези доказателства кметът Станислав Николов е обвинен за пътнотранспортното произшествие и нанесените на Ивайло травми. След като новата автотехническа експертиза бъде готова, се очаква най-накрая делото да стигне до съда. Това евентуално би могло да се случи най-рано през май.
"Ще се борим до постигането на справедлива присъда. Прошка няма. Няма да има никакви споразумения и договорки с обвинения", категорична е майката на пострадалото момченце - Анита Гълъбова.

На свобода и недосегаем чиновник

На кмета Станислав Николов е наложена мярка за неотклонение "подписка". Според изискванията й, описани в закона, той трябва два пъти на ден да се подписва в местната полиция - сутрин в 8 ч. и след обяд в 17 ч.
Въпреки официалното изявление на градоначалника, че ако му бъде повдигнато обвинение, той ще подаде оставка, това не се случи.
Общото становище на повечето жители на малкия град Трън, е, че кметът е недосегаем. От позицията на поста си той може да влияе на свидетелите и това се потвърждава на практика. Основната очевидка на жестокия удар върху Ивайло е подложена на непрекъснат тормоз и спира да излиза от дома си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама