Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6061596 www.bgdnes.bg

Изпълнителят Андон Събев: За "Камъните падат" ме пращаха в затвора

Учих се на пеене от Лили Иванова и Емил Димитров, сега изпълнявам Том Джоунс и Рей Чарлз 

Иво АНГЕЛОВ

Снимки: Георги Димитров

"Комунистите ме съдиха заради песента "Камъните падат" и искаха да ме вкарат в затвора. Казаха ми, че такива песни не били подходящи за онова време, а аз се чудех какво лошо съм направил. Истината е, че не очаквах да стане толкова голям хит."
Това заяви в откровена изповед пред "България Днес" Андон Събев, изпълнителят на легендарната песен, която 30 години по-късно продължава да се слуша по заведенията.
През 1987 г. ямболията изпява "Камъните падат" и парчето остава завинаги в музикалната история на страната. От дълги години Събев е далеч от светлината на прожекторите и дори колегите му не знаеха каква е съдбата му. Певецът все пак се съгласи да говори пред вестника, за да разкаже за създаването на вечния хит и как се е променил животът му в наши дни.
Популярният текст на парчето се знае от няколко поколения:
"Kамъните падат,
падат от небето.
Капка ми падна
на сърцето.
Иска ми се, Ленче,
с тебе да живея.
С тебе да живея
и да ти пея."
"Почти на шега беше направена песента. Тогава много популярен беше лафът "Колко камъка даваш?", а "Камъните падат" беше метафора за дадените бакшиши на участия. И затова пея "капка ми падна на сърцето". Смисълът е, че съм получил много бакшиши. Всеки я знае песента - млади и стари. Сигурно е в Топ 10 на най-популярните песни в България. Изненадват ме млади хора, които идват и ми я поръчват", разясни посланието на песента си легендарният изпълнител, който вече е на 61 г.
Той разкри и дали Ленчето от парчето е реална личност. "Навремето имах едно хубаво Ленче и на майтап я възпях. Тя е реална личност и ми беше дама навремето. Много се посмяхме с нея след излизането на песента", разкри още любопитни детайли Събев.
Ретро певецът признава, че музикалният му път изключително много се е променил. По време на участия вече залага повече на изпълненията на евъргрийни. "Пак пея от време на време фолк парчета, но залагам повече на интелигентната музика. Много ми лягат Рей Чарлз и Том Джоунс. Често получавам покани за участия. Има интерес към музиката ми - лятото пея на морето, зимата в Балкана. Но ще съм щастлив, ако ме канят повече на участия, за да си изкарвам хляба", откровен е Андон, който на няколко пъти повтаря, че музиката е неговият живот.


"Владея английски, руски и български език, но пея на повече езици. Едно време не ни даваха да пеем на чужди езеци - само 30% руски песни. Сега мога да пея както българска народна песен, така и гръцка, сръбска, английска, италианска, руска. По морето такива песни пея. И го изпълнявам професионално, а не горе-долу. Учил съм се да пея от Лили Иванова и Емил Димитров - двамата мога да ги изпея едно към едно", каза още изпълнителят на "Камъните падат". И допълни: "Нямам музикално образование, но от много малък пея. Вуйчо ми беше барабанист на Емил Димитров, но почина преди 5 г. Покрай него се запалих по музиката. В началото пеех само естрада, но времената се промениха".

Реклама


Според изпълнителя в наши дни попфолкът е по-интелигентен. "Едно време мислехме глупости, а сега всичко е по-съвременно. То вече не е точно и попфолк. Има орнаменти, но отива към другите музикални стилове. Харесва ми Тони Стораро. Пее хубаво и без глупости. Има много, които не стават, но са влезли в бизнеса. При тях се залага на гърди и пари. Повече на визия залагат. Като съм ги слушал на живо и съм се хващал за главата. На записите звучат добре и гласовете им нагласени, а на живо се чудиш какво става. За мен истинска певица е ДесиСлава, защото може да изпее всичко - от Марая Кери до хубава народна песен. Такъв изпълнител съм като нея", продължи с изповедта си ямболията.


Събев не пропуска да разкаже и за смутните времена през 90-те години на миналия век.
"Пял съм на много борци и никога не съм имал проблеми. Пял съм на най-известните от онова време. Те измряха почти всичките. Васко Илиев много харесваше песните ми с Тони Дачева и оркестър "Кристал". Тони ми е братовчедка и й помогнах да влезе в музикалния бизнес. Огромни бакшиши съм получавал от борците - късат бандерола на пачката и я хвърлят. Много пари сме взимали в борческите години, луди години бяха. Всеки ме е уважавал и не съм имал проблеми. Защото пея всякаква музика и им беше хубаво", добави Събев.


За финал на разговора легендарният певец коментира и фаталния инцидент в тунел "Ечемишка", при който се откъсна лампа и бетон от пътното съоръжение и уби жена в автомобил. След трагедията се появиха коментари, че камъни буквално падат от небето.
"В България не само тунелите са зле, а всичко не ни е наред. В Ямбол хората нямат работа. Талантливи музиканти не могат да си изкарват хляба. Ужасът е голям. Навсякъде е така. Добре, че ме канят от време на време, името работи за мен сега", завърши Андон Събев, който след дълги години отново се появи в медейното пространство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама