Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6061698 www.bgdnes.bg

Снимат филм за Тато

Разказват историята на Тодор Живков пред съда

Митовски и Гочев се чудят дали да е пълнометражен или сериал

Лили АНГЕЛОВА

Най-добрите БГ продуценти у нас - Гочев, Митовски и Цанков, съвсем скоро ще почнат филм за Тодор Живков по адаптацията на "Бодливото прасе" от Джулиан Барнс с режисьор сърбинът Сърджан Драгоевич, научи "България Днес".
Продукцията ще бъде сръбско-българска. "Със седем страни преговаряме в момента да станат копродуценти в играта. България е една от тях. Не виждам причина да не се включите. Проектът е страхотен", сподели Драгоевич.


"В момента имаме други неща, върху които работим, и не сме се отказали да участваме в подобен филм, дори сериал, защо не", споделиха от фирма "Камера", която в бъдеще ще се заеме с проекта.
Джулиан Барнс е сред най-големите съвременни английски писатели. Неговите книги са издавани на десетки езици по целия свят и му носят много награди, включително и "Букър". Той е от малкото чужденци, които пишат за България веднага след 10 ноември. В сценария по филма се има предвид управлението на Тодор Живков. Самият Барнс идва у нас малко след промените през 1989 година. Окаяното състояние на държавата се запечатва в съзнанието му и го вдъхновява за "Бодливо прасе" - политическа сатира за бивш лидер на комунистическа страна, изправен пред съда. Подробностите за престоя на Барнс у нас разказва неговата издателка, преводачка и приятелка Димитрина Кондева. "Барнс идва за първи път у нас малко след 10 ноември. За него беше много интересно преживяване. Ние бяхме пълни с ентусиазъм. Очаквахме, че промените ще са грандиозни", разказва Димитрина Кондева. Тогава Барнс обикаля сбирките на интелектуалците по частните домове. В тесните панелени холове въздухът е наелектризиран не само заради присъствието на писателя, но и заради вълненията около падането на режима. По това време започва и процесът срещу бившия лидер Тодор Живков. В същото време у нас има режим на тока.
Събитията Барнс описва по-късно в "Бодливо прасе". В книгата авторът пише за измислена страна, като делото срещу Живков му дава опорна точка, тъй като никой друг от някогашните соцлидери не е изправен на съд. България не назовава никъде, но за героите използва български имена. "Страната не е България, макар много да прилича на нея. Петканов не е Живков, колкото и често фактите в живота им да съвпадат", казва по-късно пред режисьора Драгоевич Барнс.
"Човекът предвиди това, което се и случи. Нищо не се промени чак толкова много. Впечатленията от книгата са именно тези - че комунизмът е дълбоко вкоренен", обяснява издателката на Барнс - Димитрина Кондева.
Филмът се очаква да стане хит, а снимките вероятно ще започнат догодина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама