Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6066697 www.bgdnes.bg

Без обезщетения за птичия грип

Няма обезщетение за собствениците на близо 5000 птици, умъртвени във Видинско заради птичи грип. Това сигнализира пред "България Днес" Иван Иванов, който е един от пострадалите в региона. Той е загубил няколко десетки екзотични пернати, сред които уникални пощески гълъби, златни и кралски фазани и редки видове азиатски кокошки. Според закона месец след умъртвяването на животните със сух лед държавата трябва да обезщети пострадалите собственици. Втори месец вече птицевъдите чакат парите си.

"На фона на Южна България нашият край не е толкова пострадал благодарение на мигновената намеса на ветеринарните специалисти. Защо, както с всяко нещо в тази страна, ние трябва да чакаме и да се надяваме, че някой ден някой ще благоволи да ни даде това, което ни се полага според законите", пита с огорчение г-н Иванов. Той има да взема над 1300 лева, а другите като него са близо 25 човека.
От думите му става ясно, че заразата във Видинско се разрязява в края на декември м.г. Според него и другите потърпевши виновни са митническите служители и екперти, които не извършват никакви проверки на ГКПП-тата.
"Митницата е разграден двор, където единственият закон са парите и рушветите", допълва животновъдът.
Без инспекция и контрол са били внесени от Унгария заразени диви патици и яйцата им. Като преносители на инфлуенца те не умират, но заразяват останалите пернати. Така само за няколко дни малки и големи стопанства пропищяват. Единствено мигновената и професионална намеса на екипите от ветеринари на д-р Велков предотвратява поголовното разпространение на птичия грип. За по-малко от седмица заразата е овладяна, болните животни са умъртвени, а фермите дезенфекцирани.
Ситуацията с обезщетенията е същата и в Южна България, където бяха изтребени стотици хиляди заразени прици. Само за ден във ферма на фирмата "Волекс" край Хасково бяха умъртвени близо 100 000 птици. Собственикът Пламен Челебиев обяви тогава, че това е катастрофа в национален мащаб. Той изтъкна пред "България Днес", че дори един ден да получи обезщетение от държавата, то ще е по-малко от парите, необходими за храната на птиците за ден.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама