Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6068228 www.bgdnes.bg

Цялото русенско село Ряхово проплака: Дунав поглъща гробовете ни

Местните спасяват костите на роднините си, реката потапя 5 хил. декара

Доли ТАЧЕВА

Хиляди декари българска територия са погълнати от река Дунав за няколко десетилетия, проплакаха жителите на русенското село Ряхово. Местното игрище, където навремето децата са ритали футбол, днес е под водата, на няколко метра дълбочина. Костите на стари ряховци също са потънали в дълбините на Дунав, тъй като реката е погълнала първото гробище на селото. Някои от местните са се принудили да ровят в гробовете на близките си, за да спасят останките им.


"Част от гробовете в старото гробище бяха започнали да пропадат, понеже се руши брегът. При по-хубаво време могат да се видят надгробните плочи, които стърчат от водата. Аз лично съм копал костите на дядо ми оттам, за да не потънат! И други хора извадиха тленните останки на близките си, за да ги спасят", разказа с мъка пред вестника кметът на селото Георги Атанасов.
Местните жители се опасяват и от това, че около реката се намират кладенците, от които се добива питейната вода. Съществува реална опасност да се замърсят, от което ще пострада цялата околия.
За последните 50 години реката е превзела над 5000 декара земя на територията на общината. Причината е водната ерозия, за която спомагат корабите, добиващи инертни материали от бреговете, категоричен е кметът. Жителите на селото многократно са подавали сигнали срещу фирмите, които добиват пясък в района.
"Фирмата поръчител не спазва терените и за това стават тези неща. Когато започнат да копаят, изместват коритото и понеже нашият бряг е по-висок, започва да се рони", допълни Атанасов.
Край Ряхово повечето укрепителни съоръжения вече са в реката. По думите на управника от години никой не обхожда мястото, за да следи какво се случва около всяка буна. Заради нова фирма, проявила интерес към тяхното землище, в селото дори започват нова протестна подписка. С нея населението иска от държавата напълно да забрани драгирането в района.
"Ерозията е напълно естествен процес! Според мен загубата на територия се дължи по-скоро на това, че у нас има много малко места, където се предприемат мерки, за да не се създават условия за нея. Бреговете трябва да се укрепват по-сериозно. Но за това е нужно финансиране и инициатива от страна на общините", коментира инж. Павлин Цонев, директор на агенцията по "Проучване и поддържане на река Дунав".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама