Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6068886 www.bgdnes.bg

Весо Кокала от "Фактор": Опитвамe да спасим Асен Гаргов!

Има шанс легендите ни да не умират в мизерия

Лили АНГЕЛОВА

"Опитвам да спасим Асен Гаргов! Той е един от първите членове в групата ни "Фактор" и е страхотен приятел. Преведохме пари по сметката му, съвсем скоро ще направим още в тази посока", обясни фронтменът и създател на култовата група "Фактор" Веселин Тодоров - Весо Кокала пред "България Днес".
В момента състоянието на легендарния китарист е добро, съобщиха близките му. Според съпругата му Даниела и това е обнадеждаващо, защото е "нещо като ремисия" за болния.
"Той е отслабнал, но продължава да се бори. Непрекъснато си говорим, даваме му надежда", каза жената на Гаргов.
67-годишният Гаргов преди половин месец се върна от Истанбул, Турция, където докторите му направиха пълни изследвания и решиха да изчакат с операцията. Китаристът има онкологично заболяване на стомаха, което е хванато навреме според близиките му.


"Много сме свирили с него. Като малък той е бил в Чили с родителите си. Там баща му го записал в школа по китара и Гаргов постепенно станал сериозен музиант - китарист. Още тогава знаеше около 300 латиноамерикански песни и беше така необходимото "желязо" в ритъма на всеки бенд. Свиреше фантастично с нас, когато бяхме в състав - Асен, моя милост, Валди Тотев и Марсел Барух", спомня си младостта Весо Кокала.
Лично той и приближените му са дали своята лепта да спасят колегата си от коварното заболяване. Като член на "Мюзикаутор" Тодоров и сдружението Българска музикална асоциация пуснаха апел до обществеността за събиране на средства за операция на Асен Гаргов. Преди това китаристът на Лили Иванова претърпя няколко успешни операции у нас, но му трябваха средства за продължение на лечението.
"Има шанс да спрат да умират легендите на тази страна като Борис Гуджунов, Боян Иванов, Васко Пармаков и много други мои колеги. Има шанс и за тези, които в момента са болни, а са принудени да живеят на ръба на мизерията. Само трябва някое от правителствата, които ще застанат на власт, да помислят и за нас - музикантите", каза Тодоров.


Според него през 2011 г. Народното събрание гласувало поправката в закона за авторско право - чл. 40, която гласи, че творческите сдружения, най-вече музикалните, преди да внесат тарифите си за одобрение в Министерския съвет, трябвало да бъдат съгласувани с гилдията на ползвателите.
"И какво значи това? Че трябва да се договаряме с ресторантьорите и ако те кажат "Не!", не можем да внесем поправки в закона. Това и Сталин не е могъл да го измисли. Защо само за музикантите да има такива изисквания? Художниците успяха да се преборят за правата си. Представете си как един акад. Светлин Русев предлага картина на галерист и той казва: "Ааа, чакай дай да съгласуваме, не я прави толкова красива картината, защото повече от пет лева няма да дам за нея да се продава. Махни го това хубаво небе, направи го по-грозно. Така творчеството се убива предварително заради това, че плащането се занижава от нечий странни критерии", обяснява Весо Кокала. Според него именно затова в мизерия от липса на достатъчно средства живеят и Тончо Русев, и Митко Щерев и почти всички популярни музиканти от близкото минало. "Къде го има това? Тези хора, дали толкова за тази страна, да умират в мизерия или да събират пари за лечението си", пита Веселин Тодоров, който се е заел със задачата да поправи грешката на предишни правителства в очакване но новото, което предстои. "След изборите смятам да се съберем и заедно да извоюваме нашите си права. Така е редно", казва Весо Кокала от "Фактор".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама