Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6070699 www.bgdnes.bg

Майката на Ахмед Муса в пловдивския съд: Той се чувства много добре в затвора

Липса на подготвени вещи лица спъва делото срещу имамите

"Синът ми е много добре. В затвора в Пазарджик е. Чувства се отлично". Това каза майката на Ахмед Муса Живка Стоянова в кулоарите на пловдивския апелативен съд, където е възобновен процесът за радикален ислям срещу Муса и още 12 имами. ВКС отмени решението на по-долната инстанция, която постанови 2 г. затвор за Муса и глоби за проповедниците, и го върна за ново разглеждане.
Липсата на комплексна експертиза обаче затруднява процеса, стана ясно в залата. От Нов български университет уведомяват съда, че разполагат с двама учени, но нямат специалисти по тюркология. Великотърновският университет също не може да помогне на магистратите с подходящи арабисти.
На заседанието не се явиха нито Муса, нито останалите имами. Поради ангажименти не дойдоха и двама от топзащитниците Ина Лулчева и Васил Василев.
Съдът отказа да си направи отвод по искане на адвокат Елвира Панкова, която представлява Ахмед Муса. Тя изтъкна, че точно този съдебен състав - Деница Стойнова, Магдалина Иванова и Велина Антонова, са пристрастни към клиента й. По друго дело пазарджишкият съд заменил ареста на Муса с парична гаранция, но точно тези апелативни съдийки от Пловдив отново му наложили най-тежката мярка. "Мотивите ви будят притеснение относно вашата безпристрастност, тъй като сте посочили, че клиентът ми има "висок профил на престъпна дейност", каза Панкова. В нейна подкрепа се обявиха и останалите четирима защитници.
След съвещание съдът счете, че не са налице предпоставки за отвод и даде ход на делото с изслушване на свидетели. Първият от тях - Сали Салим, обясни, че познава Ахмед Муса като много сговорчив човек. "Поканих го на сватбата на моя син през 2008 г. Тогава той пожела от микрофона на младоженците винаги да бъдат в правия път, да не пият, да не лъжат и да се уважават", каза свидетелят. Той отрече Муса на същата сватба да е говорил за рязане на глави на друговерци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама