Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6070968 www.bgdnes.bg

Първи присъди за потопа в Бисер

Първите присъди за потопа в село Бисер ще бъдат факт до няколко седмици. Това обяви пред "България Днес" адвокат Марин Марковски, който води дела от името на пострадалите.
Трагедията се разигра призори на 6 февруари 2012 г. След скъсване на язовирна стена селото бе залято от приливна вълна. В резултат 11 човека загинаха, а 55 къщи бяха разрушени до основи.
Веднага след ужасяващата трагедия прокуратурата започна разследване. Още в началото случаят зацикли заради невъзможността да се установи кой е собственик на разпадналия се язовир - военното министерство или общинските власти. В опит да избегнат отговорност и двете институции продължават да си прехвърлят топката. След множество експертизи се изясни, че язовирът първо е бил военен, а после прехвърлен на местните власти в селото. Самите те така и не разбират за това и съответно нямат идея, че трябва да го поддържат. Така пет години след трагедията обвинени няма.
Изнервени от липсата на справедливост близките на част от загиналите се свързват с адвокат Марковски и завеждат осем граждански дела. Като страна по исковете им са призовани солидарно Министерството на отбраната и Община Хасково. Търсеното обезщетение за всеки отнесен от водата е от по 400 хиляди лева. Като мотив хората посочват преживените болки и страдания от загубата на своите близки.
"Знам, че така мама няма да с върне от онзи свят, но не ми остава никаква друга възможност да получа справедливост. Първоначално не исках да водя дело, но след като стана ясно, че виновни няма, не ми остана друг изход", обяви жена от Бисер, чиято майка е пометена от приливната вълна.
След пет години чакане тя е на път да получи полагащото й се обезщетение за трагедията.
"Решението е въпрос буквално на няколко сдмици. Всички дела, които сме завели, са пред приключване. Остава да се проведе още едно заседание, след което съдът да определи обезщетенията", обяви адвокат Марковски.
В ход са и делата, заведени от хора, чиито къщи са унищожени от водния ад, допълва Марковски. След трагедията през 2012 г. властите тържествено обещаха, че ще им построят нови домове. Всевъзможни министри и депутати използваха случая и струпалите се медии, за да си направят реклама как се грижат за обикновените хора. След като интересът стихна, очаквано обещанията бързо са забравени. Възстановени бяха 34 от разрушените 55 къщи. За останалите пари така и не се намериха въпреки тържествените обещания.
Така за единствения изход за другите пострадали останаха делата. До момента искове за възстановяване на щетите и преживените страдания са завели над 40 човека. В зависимост от конкретния случай исканата сума варира между 30 и 100 хиляди лева. Заради нуждата от повече експертизи и документи те се забавят малко повече.
"Всяко едно от делата задължително ще приключи в наша полза. Въпрос на време е да получим справедливост", убеден е адвокат Марковски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама