Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6071110 www.bgdnes.bg

Парадокс: Издирван от Интерпол без наложена мярка за неотклонение от наш съд

Бургазлия, издирван от Интерпол за тежко престъпление, се оказа без мярка за неотклонение от български съд.

29-годишният Даниел Пешев е обвинен по най-тежкия член от НК - 116 /убийство/. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 30.08.2005 г. в Бургас, направил опит умишлено да умъртви Пламен Младенов чрез седем прободни рани.

Реклама

Престъплението е извършино по особено мъчителен начин и с особена жестокост, предумишлено, смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини - оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, се казва в обвшнителния акт.

Както "24 часа" писа, Окръжен съд – Бургас в съдебно заседание от 16.02.2017 г. спря производството по делото, водено срещу Даниел Пешев.

Магистратите прецениха, че продължаването на делото в отсъствието на подсъдимия ще затрудни разкриването на обективната истина, още повече, че по делото има информация за неговото пребиваване в Кралство Дания.

В съдебно заседание от 20 феруари Бургаският окръжен съд констатира, че Даниел Пешев към момента е без каквато и да е мярка за неотклонение.

След като съдът установи, че отсъствието му би затруднило разкриването на обективната истина, поради което беше спряно наказателното производство, в предвид обстоятелството, че подсъдимият Пешев се намира извън пределите на страната, видно от кореспонденцията на МВР с Окръжен съд - Бургас и Окръжна прокуратура - Бургас е наложително неговото издирване в Европейския съюз и издава на Европейска заповед за арест, което от своя страна налага вземане на мярка за неотклонение на подсъдимия, която съобразена с нормата на чл. 37, ал. 1, т. 3 от ЗЕЕЗ е „Задържане под стража“.

Бургаският окръжен съд определи спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, за да бъде изготвена Европейска заповед за неговия арест. Съдът обяви подсъдимия за национално и международно издирване със съдействието на Интерпол. 

Всъщност данните на Пешев отдавна са качени в сайта на Интерпол.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.

Реклама
Реклама
Реклама