Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6071119 www.bgdnes.bg

Краста натръшка малчугани

Иво АНГЕЛОВ

Краста натръшка малчугани в детска градина в старозагорското село Братя Даскалови. Това алармираха потресени родители, които са в шок от пъпчясалите си наследници.


Неприятната зараза довела до затварянето на забавачката и изнасяне на чаршафи и завивки, за да бъдат изпрани на висока температура. Версиите на родителите и ръководството на детската градина силно се разминават, което предизвика засилване на напрежението на двете страни.

Реклама


"Заразени са няколко деца от детската градина. Един от тях е синът ми", разкри Манол Манолов, който е баща на един от малчуганите. Той допълни, че съпругата му работи в детското заведение и сама забелязала, че част от подрастващите имат пъпки по тялото си. Уведомила медицинското лице в градината, но й било отговорено, че е просто алергия. "Тези деца с пъпките продължават да ходят на градина", допълни ядосано съпругата му Ваня Минчева.


Директорката на детската градина Маргарита Василева обяви пред "България Днес" своята гледна точка. "С краста е било диагностицирано едно от децата, което е на учителка при нас. Нямам информация друго дете да е било заразено. Родители се оплакват, че техни деца са имали краста, но нямам потвърждение дали това е вярно. Нашата медицинска сестра каза, че някакъв кожен проблем, но не е нещо сериозно", каза пред вестника Василева.


По нейни думи забавачката временно е била затворена, но със съгласието на родителите отново работи. Тя лично се е погрижила сградата да бъде дезинфекцирана и вече нямало и следа от заразата.


От Регионалната здравна инспекция - Стара Загора, потвърдиха, че са получили родителски сигнал за крастата и са препоръчали прането на завивките, което веднага е било извършено.


Родители са силно разтревожени, че заразата може да продължи да се разпространява и не само детската градина, но и цялото село може да пламне в краста. Заразяването става чрез пряк контакт с болен или чрез употреба на заразено бельо.


Болестта се характеризира с типично разположени пъпки (по пръстите на ръцете, китките, корема, седалището, колената, глезените и други) и силен сърбеж, особено през нощта.

Реклама
Реклама
Реклама