Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6071387 www.bgdnes.bg

Димитър Бербатов: Тренирам с дъщерите си, в отлична форма съм

Аз не мога да кажа, че съм най-добрият в България от моята генерация, хората оценяват. Но съм горд българин от постигнатото. Пример за голяма звезда от страната ми е Христо Стоичков

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов отново впечатли света с интелигентната си гледна точка за футбола и живота. Първият българин, шампион и голмайстор на Висшата лига на Англия, даде интервю за CNN. “24 часа” ви предлага част от него.

- Какво е бъдещето ти? Напусна последния си клуб миналото лято и очевидно показваш, че не искаш да играеш футбол където и да е, а изчакваш точната оферта...

Реклама

- Точно така. Колкото по-възрастен ставаш, толкова по-добре осъзнаваш, че трябва да се наслаждаваш повече и повече, и повече, докато дойде денят, в който трябва да спреш. Но аз съм в много добра форма и ще видим какво ще се случи. Междувременно тренирам всеки ден. Като всеки баща, непрестанно тренирам и с децата си (дъщерите му Деа и Елиа - б.р.) - ето как поддържам отличната си форма. (Смее се.)

- Това, че си в отлична форма, не се ли дължи всъщност на факта, че да тренираш, ти е станало навик?

- Точно така е, става ти навик. Е, някои играчи се изключват в деня, в който спрат да играят. Но при мен и футболистите, които познавам и с които поддържам връзка, постоянно ще работим да сме в добро състояние, защото това е и начин на живот. Ако си правил нещо в продължение на 17 г. и изведнъж не го правиш, това изглежда странно.

- Би ли ни дал пример за типичния ти ден сега?

- Събуждам се, карам децата на училище, връщам се и тренирам. Понякога двуразово, понякога по веднъж на ден. Правя различен вид тренировки - футбол или фитнес, различни упражнения. След това постоянното тичане с децата е много сложно, да ти кажа. (Усмихва се.) Обикновено целият ти ден е подчинен на поддържането на добра форма. Спортистите и футболистите в частност ще ме разберат какво имам предвид. Имаш нужда да тренираш, имаш нужда да се поддържаш във форма. Заради самия себе си. И

когато се

погледнеш в

Реклама

огледалото,

да кажеш - окей,

доволен съм,

още съм във форма. Ако си позволиш да се изпуснеш, тогава вече не е добре.

- Точно навърши 36 г., но не ти личат...

- Благодаря. (Смее се.)

- Златан Ибрахимович е на 35, а не спира да бележи, това дава ли ти надежда?

- Да, има футболисти, които са изключение от правилата, и те заслужават голямо уважение. Защото футболът изисква и много жертви. Имаш контузии - понякога тежки, понякога малки. Имаш удари по костите си, които се активират след време. Затова към някои футболисти, които играят след 35-36 и над тази възраст, трябва да се отнасяш с респект.

- Сър Алекс понякога те връщаше дори в ролята на централен защитник, когато трябваше да се удържи суха мрежа...

- Да, така е. Не много хора знаят, но по време на тренировки аз обичам да играя като централен защитник понякога.

- Защо?

- Просто съм добър и като централен защитник. Баща ми играеше на тази позиция. Има и нещо друго, което хората не биха разбрали, ако им го кажа, че просто го правя. Но когато играеш като централен защитник, по-добре разбираш как разсъждават и реагират защитниците. И после, когато играеш като нападател по време на официалните мачове, по-лесно разбираш как мислят защитниците.

- Тоест си един вид шпионин?

- Точно така. (Смее се.)

Трябва да

бъдеш умен

В случая за мен е и удоволствие да играя като защитник. Както казах - и заради баща ми. Сега, когато играя с приятели у дома, винаги играя защитник.

- Кажи за тези, които не знаят, колко голяма звезда си в България, лудница е, нали?

- (Смее се.) Всяка генерация има известни играчи. Като спортист аз съм горд, че имаме много такива. В това число и много, които не са популярни в другите страни, но аз добре знам кои са. Пример за голяма звезда от моята страна е Христо Стоичков, той продължава да бъде един от най-добрите за всички времена. Той приключи кариерата си и тогава дойдох аз, опитвайки се да бъда най-добрият и да правя най-доброто, което мога - за моята генерация. Аз не мога да кажа, че съм най-добрият за моята генерация, другите хора отсъждат и ме оценяват. Но аз знам много добре какво съм постигнал за малка страна като България.

- Очевидно си горд от това, което си направил за България...

- Разбира се, че съм горд. Семейството ми е гордо, приятелите ми. Жена ми също е горда, естествено. Хората в страната също. Това е и нещото, което прави още по-сложно за спортиста да спре да прави това, което може. Защото, когато спреш, ти “умираш”.

- Какво можеш да ни кажеш за бъдещето си? Колко близо си до завръщането в игра?

- Никога не се знае.

Най-добрият

вариант за мен е

да започна да

играя възможно

най-скоро

Но в живота, знаете, понякога желаеш нещо, но то не се случва. Продължавам да се чувствам добре, продължавам да се усещам в добра форма, когато се събуждам. Нали знаете - много е важно как се чувстваш, когато се събуждаш. Ако се събуждаш с болежки и костите ти пукат, не е добре. Но аз се чувствам отлично. Тренирам себе си. И ако нещо се появи, ще го хвана. Ако не - когато моментът дойде, трябва да спреш.

- Би ли отишъл в Китай?

- Ще трябва да

попитам жена ми

вероятно. Защото

Китай е твърде

далече

и е трудно за футболисти, които имат семейство. Аз имам две деца и ще бъде трудно да съм далеч от тях. Но никога не се знае. Всички виждаме как някои от големите имена отиват там. Разбира се, те отиват заради пари. Ако някой ми каже, че отива там заради футбола, няма да му повярвам.

- Мислил ли си какво ще правиш след активната кариера?

- Да. Всеки футболист мисли, че може да бъде футболен треньор. Логиката е - правил съм това през целия си живот, трябва да продължа с нещо, свързано с футбола. Но аз имам нещо наум. подготвям се за момента. А когато този момент дойде, ще видим дали съм готов, или не.

- Свързано ли е с футбола, или е извън него?

- И в двете посоки. Хората ме познават като футболен човек. Но аз имам толкова много интереси извън футбола. Опитвам се да уча и да бъда възможно най-успешен в различни сфери на живота.

Реклама
Реклама
Реклама