Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6072184 www.bgdnes.bg

Алпиецът Камен Златков: Отивам за медал на световното

 

19-годишният скиор алпиец Камен Златков прави най-силния сезон в своята кариера. Състезателят на "Мотен" завърши на 36-о място в слалома при дебютото участие на световното първенство за мъже. Той записа няколко подиума в силни състезания. Следващата му цел е световното първенство за юноши в Аве (Шв).
Специално за "България Днес" Златков сподели своите впечатления от сезона часове след завръщането си у нас.

- Камене, как оценявате вашия дебют на световното първенство за мъже?
- Не направих най-силното каране на квалификацията. Целта ми беше да съм в Топ 25, за да участвам на финала. Бях стабилен и се доказа, че съм на правия път. Завърших втори в квалификацията, което беше изненада. Знаех, че имам шанс да вляза в Топ 3. Усещането е страхотно. Да стъпиш там, където награждават медалистите от световното първенство, беше много приятно. Бях си поставил за цел да вляза в Топ 30 на крайното класиране. Беше постижимо. Здравословно не се чувствах добре вероятно заради странното време. Допуснах по една грешка в двата манша. Това ме раздели от изпълнение на моята цел.
- На какво се дължи прогресът във вашите резултати през този сезон?
- Откакто участвам в състезания за FIS това ми е най-добрата година. Вървях добре през 2014-а, но след това се появиха проблеми с контузии. Извадих си рамото. Направих няколко падания. Общо взето, глупост след глупост и това ме спираше. През този сезон съм здрав и успяхме да съберем нов екип. Променихме мястото на подготовка. Преди бяхме на австрийски глетчер, а сега на швейцарски, защото предния сезон нямаше сняг. Ставахме по-рано, малко по-скъпо беше, но условията бяха по-добри, както и времето. Идеята беше да направим повече тренировки на писта. От старта на подготовката досега имам към 115 дни на сняг.
- Вие сте набори с другия ни перспективен състезател Алберт Попов. Конкуренцията между вас дърпа ли ви напред?
- Той тренира с германския отбор. Не се засичаме по подготовки. Само от време на време по състезания. Когато имаш конкуренция, вървиш нагоре и си сверяваш часовника.

Реклама


- Какъв ще бъде вашият следващ старт?
- Трябваше да участвам в Загреб на две състезания, но реших да почина, да възстановя и да се готвя за физика. Ще замина направо за Аве, за да се подготвя за световното първенство за юноши. Няма толкова много време. Планирам участие на всички дисциплини без спускането. Скоростите не са толкова високи. Мислех да участвам и в суперкомбинацията на световното за мъже, но там е по-сложно. В Аве целта ми е най-високата и тя е абсолютно реална. Отивам за медал. Част от конкурентите караха на световното за мъже. Имаше някои, които бяха около мен, а други влязоха в Топ 30.
- Гледате ли към олимпийските игри в Пьончан догодина?
- Все още не. През последните няколко месеца се получи доста бърз прогрес в резултатите. Напълно реално е да участвам. Вероятно ще направя анализ в края на сезона. Гледам стъпка по стъпка, защото едва сега започнах да правя хубави класирания. При мъжете е по-различно.
- Как се запалихте по ските?
- Доста сложен въпрос, защото съм на ски, откакто се помня. Постепенно от каране събота-неделя минах през детските състезания на Витоша, а след това в чужбина. Докато се усетиш и си на световно първенство. Винаги съм се пускал за самото спортуване. Не е било моя цел или на моите родители да стана национал. Поне така беше в началото.
- Какви са вашите наблюдения - има ли интерес сред децата да стават скиори?
- Нашият спорт е малко политически въпрос с всичките проблеми и препятствия пред Витоша и Банско. Интересът към ските по-скоро липсва. Децата стават по-малко с всяка година. Вероятно защото условията стават сложни. Ските не е толкова достъпен спорт. Скъп е. Изисква се много време, ентусиазъм и средства. В другите страни това е държавна политика. В Австрия всяко едно село има писта, която работи ежедневно, без значение дали има хора или няма. Цените там са много по-достъпни спрямо стандарта на живот в сравнение с България. Дори на места сезонните карти излизат по-евтино, отколкото у нас. Хората са го измислили, за да популяризират спорта.

Купата в Банско на загуба

Световната купа по сноуборд в Банско е излязла на загуба за организаторите от Българската федерация по ски. Мащабният проект получи държавно финансиране и беше солидно спонсориран. На състезанията Радослав Янков спечели първо и втори място, а Сани Жекова завърши седма.

"Ще сме назад с парите, но не това е най-важното - коментира вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев. - Нашата цел беше да зарадваме феновете и да дадем възможност на децата да се докоснат до спорта. Искаме да върнем хората на снега."
Бобев е доволен от представянето на българските алпийци Алберт Попов и Камен Златков на световното първенство в Сен Мориц.


"Резултатите и на двамата бяха близко до лидерите - добави шефът на ските. - Сега на световното първенство за юноши трябва да се изявят в техничните дисциплини и комбинацията. Много ни се иска да вземат медал. Още не мислим за олимпийски квоти, защото има доста време. Квалификационният цикъл се затваря чак през януари догодина."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама