Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6073522 www.bgdnes.bg

Търсят под дърво и камък убиеца касапин, който избяга от затвора в Пловдив

- В квартал "Кючук Париж" треперят да не се появи 32-годишният Тома Ендрев

- Министърът на правосъдието разпореди незабавна проверка на затвора

Почти денонощие полиция и охранители безуспешно издирват 32-годишния Тома Ендрев. Жестокият убиец,  осъден на 18 години, успя да надхитри гарда си и да избяга от пловдивския затвор. Това се случи във вторник вечерта, когато  престъпникът бил конвоиран от сградата на трудово-поправителното общежитие "Хеброс" към карцера на затвора в Пловдив. Придружавал го един надзирател. Бягството станало между 21,30 и 22 часа.

Реклама

Режимът в тъмницата е затегнат до краен предел, от ръководството не дават никакви изявления. Беглецът е обявен за издирване.

Ендрев бил примерен затворник и затова излежавал присъдата си в общежитие при по-лек режим. Работата му била да се грижи за служебните кучета. При последната си отпуска обаче не се прибрал навреме. Това била причината да бъде наказан с карцер. Вечерта на 21-и служител на Съдебна охрана го повел към затвора. Двамата вървели пеша, тъй като разстоянието между общежитието и тъмницата е по-малко от половин километър.

Първоначалното се твърдеше, че затворникът е бил с белезници, но това не било така, което го улеснило да изчезне.

Хора от пловдивския квартал "Кючук Париж" са в ужас от вестта за бягството на Тома, тъй като още си спомнят за него. На 19 ноември 2003г. той уби с особена жестокост приятеля си Мирослав на 46 години и го накълца на парчета. Тогава Ендрев бил 20-годишен и живеел на квартира в дома на жертвата си. Там се вихрели непрестанни пиянски купони.

Ден преди клането, Ендрев и Мирослав събрали гости и се напили жестоко. Между квартирант и хазяин възникнал скандал, който прераснал в бой, но впоследствие утихнал. На следващата сутрин хазяинът накарал Ендрев да отиде за ракия. Квартирантът се ядосал. Нахвърлил се върху Мирослав, започнал да го души. Грабнал кухненски нож и му нанесъл няколко удара в областта на шията и го убил.

Измил кръвта и скрил мъртвото тяло под леглото. Вечерта се прибрал от работа братът на жертвата Георги. Ендрев му казал, че не знае къде е Мирослав. Решил да се отърве от трупа и на следващия ден преполовил мъртвото тяло с ножовка. Пъхнал парчетата в чувал и хвърлил трупа през балкона от 6-ия етаж. После слязъл долу и го замаскирал с камъни. Напуснал квартирата.

Реклама

По-късно деца, играещи пред блока случайно разбъркали камъните и открили полуразложения труп. Преди убийството той е имал 10 присъди за грабежи и кражби.

Министърът на правосъдието Мария Павлова е разпорадила незабавна проверка на случая с избягалия затворник. Не са изключени наказания за ръководството на тъмницата, тъй като при преместването на затворника не е бил използван специализиран превоз, което било недопустимо.

Реклама
Реклама
Реклама