Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6075616 www.bgdnes.bg

Убиецът на Георги предаден от брат си

 

Син на ченге е заклал ученика, за да го обере

Екип на "България Днес"


Брат е предал убиеца на 16-годишния Георги Игнатов, който бе прободен смъртоносно с нож в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. В ареста е прибран 19-годишният Йоан Матев, син на ченгето Ивелин Матев от Гранична полиция, научи "България Днес".
Според запознати до предателството се стигнало под натиска на жена. Ставало дума за новото гадже на 18-годишния Марсел, с което той имал връзка от началото на тази година. Под натиска на момичето той пропял пред ченгетата какво е направил батко му преди близо две години в Борисовата градина. Именно по-малкият син в семейството на ченгето и бившата телевизионна журналистка Сребра (по-известна като Сребрина – бел. ред.) Гаджева показал на ченгетата и къде е скрит ножът, с който е убит Георги. Пробивът в дългото разследване дошъл в сряда, когато братята Матеви са привикани за разпит в полицията. Тогава по-малкият не издържал на дълго критата тайна и пропял, разкриват запознати. Веднага след неговите признания ченгетата отишли на посочения от свидетеля адрес и там намерили ножа. Оръжието е изпратено за ДНК анализ, съобщиха от прокуратурата.


Младежът, който към датата на убийството е на 17 г., е влязъл в полезрението на МВР едва в последните 5-6 месеца от разследването. От около 1400 проверени лица 400 са били проучвани изключително задълбочено, казаха още разследващите. Правени са освен подобрения на популярните снимки от камерата на БНР в партньорски западни държави, и куп други експертизи. Накрая при "уникална" - по думите на шефа на столичната полиция Младен Маринов, експертиза е възстановена всяка крачка назад във времето на Матев. Според данните от анализа се оказало, че във въпросната секунда и минута той е бил край пейката, на която е убит Георги.

Реклама


Разследващите смятат за основна цел на деянието грабеж. Целта на нападателя е била да отмъкне портмонето на Георги с дребни пари в него. Убиецът и жертвата му не са се познавали преди жестокото престъпление.
След клането заподозреният за убийството Йоан е променил генерално навиците си. Той си е пуснал дълга коса, брада. Наддал много на тегло. Започнал усилено да блъска във фитнеса и да взема анаболи. Целта му била да промени коренно физиката си, за да не бъде разпознат по снимките от камерите, запечатали убиеца. По тава време спира да ходи на училище. Той бил възпитаник на школо, в което не били особено взискателни към присъствието в часовете. Затова и усилията съвместно с помощта на МОН на разследващите да преглеждат дневниците в училищата не са се увенчали с успех.

Благодарение на по-свободния режим Йоан успял да завърши средно образование. Бягствата от часовете компенсирал с работа като модел в известна модна агенция. От сайта на компанията става ясно, че той е един от най-търсените манекени и често е наеман за снимки на реклами и различни събития. След убийството на Георги в Борисовата градина Йоан прекратява ангажиментите си в агенцията и настоява профилът му със снимките да бъде заличен. По това време коренно променя начина си на живот. Сменя адресите, на които живее, спира да обикаля дискотеките в Студентски град и къса връзки с приятели. Записва се за студент по право в Югозападния университет през есента на 2016. Това става година след престъплението. По същото време той излиза и от частния строителен бизнес, в който е от година. Започнал тази дейност благодарение на своето семейство. В края на октомври 2016 г. той продава дяловете си от дружеството на своята съдружничка и заминава за Благоевград. Настанява се в общежитие. Всеки ден минава покрай снимката на издирвания убиец от Борисовата градина, която е залепена на сградата.


Колегите му са шокирани

Новината за ареста на Йоан хвърли в ужас колегите му от Югозападния университет в Благоевград. Най-стресиран, че е живял в една стая с хладнокръвен убиец, бе съквартирантът му Любослав Витанов. Той е категоричен, че не е очаквал колегата му Йоан да е забъркан в подобно престъпление. Колачът на Георги не давал вид да е притеснен от нещо. Имал леко спречкване с охраната на общежитието в началото на учебната година заради режима за допуск на външни лица. След този инцидент Йоан бил почти незабележим. Напуснал общежитието през декември и оттогава не се е връщал. Ченгетата обискирали стаята му, но не намерили никакви лични вещи в нея. Пред колегите Йоан споделял, че е тренирал бокс. Управителят на студентското общежитие го определи като скромен.

Минава с лека присъда

Осем години затвор е максималното наказание, което може да получи Йоан, ако бъде признат за виновен в убийството на Георги, обясниха от прокуратурата. Причината за това е, че към момента на престъплението той е бил непълнолетен - на 17 години.
Йоан е задържан за 72 часа. След изтичането им прокуратурата ще иска от съда да му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".


   Приятелите искат доживот 


Вълна от искания за доживотна присъда да убиеца заля Фейсбук страницата в памет на Георги. Приятелите му не могат да намерят логично обяснение как така това жестоко престъпление, което отне живота на 16-годишния ученик, може да се наказва със затвор едва от 8 години.


"Какво като убиецът е бил непълнолетен. Той е достатъчно голям, за да коли за пари, и го е направил осъзнато", възмущават се младежите.
"Само ме плаши изразът - задържаха ЗАПОДОЗРЯН - да не стане после, ама няма доказателства, нещо сме сбъркали, той беше разпитан и пуснат....", написа близка на убитото момче.

Реклама
Реклама
Реклама