Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6081874 www.bgdnes.bg

Мистична биволица трови водата в Стрелча

Добичето отмъщава за лошотията на Евстатиев

Радиация се лее от Карапенчевата чешма, но хората продължават да пият 

Иво АНГЕЛОВ

Мистична биволица е отровила водата в Стрелча. Тази версия развиха пред "България Днес" жители на планинското градче, които дават нестандартен поглед към сложната ситуация.
От местната власт обявиха, че минералната вода в Карапенчевата чешма (Топлата чешма) е радиоактивна. Това е потвърдено от Националния център по радиобиология и радиационна защита, като изрично уточняват, че живителната течност е вредна за здравето.
Радиоактивните показатели са многократно завишени. Показателите на естествения уран и на общата бета-активност са 4 пъти над допустимите стойности. При общата алфа-активност завишението е 36 пъти.
В Стрелча има много минерални извори, които са голямото богатство на населеното място. Местна легенда гласи, че те са били открити от болна биволица. Животното едва ходело, но щом стъпило в локва с минерална вода, на мига се излекувало. Хората сега вярват, че митичната биволица е решила да накаже местните, като отрови водата и по този начин да раздаде справедливост за лошите неща, които се случват в градчето. Безспорно от най-скандалните случаи напоследък е съдебната сага срещу бившия кмет Иван Естатиев, който е обвинен в изнасилването на непълнолетно момиче.
Около мита за биволицата има известна логика. По тези земи са били старите пътища, свързващи градовете Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище, и са минавали кервани, пътници и търговци. Мястото е било подходящо за почивка и от там е възможно да се е появила легендата за животното откривател на лечебна вода.
"Разпространили сме информация, че тя не е годна за пиене, и това изследване на тези води е предприето лично от мен. Дали сме проби от абсолютно всички чешми с минерална вода, които са на територията на Стрелча. Тази се оказа негодна и сме взели мерки на секундата", обясни сегашният кмет Стойно Чачов.
Новината за радиация не притеснила сериозно населението на града. Проверка показала, че има хора, които продължават да пият от водата и не се притесняват от здравословни проблеми. От общината поясниха, че въпреки запечатването на чешмата местни жители отварят крана и умишлено пускат водата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама