Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6082873 www.bgdnes.bg

Женски кукери срещу зли духове

Иво АНГЕЛОВ

Жени ще се пременят като кукери и ще гонят злите сили!


Нестандартният подход към традициите ще се случи по време на фестивала, който ще се проведе в края на тази седмица в смолянското село Широка лъка.


В българския фолклор от стотици години е всеизвестно, че в карнавалните фигури се превъплъщават само мъже. Напоследък все повече представителки на нежния пол обличат костюмите, за да участват в родния ритуал. Подобен интерес от страна на дамите има не само в Родопите, но и в Пиринско.

Реклама


Женските кукерски костюми са значително по-леки от тези на мъжете, за да могат по-лесно да бъдат носени. Изработката им обаче е все така скъпа, като превъплъщението в кукер струва минимум 1000 лева, а често цената се увеличава няколко пъти в зависимост от изработката на мистичната дегизировка и дължината на космите.


Страстта на дамите към обичая често се предава по роднинска линия - бащата или дядото е кукер. Съществуват и представителки на пола, които слагат костюма или от любопитство, или заради голямата си любов към родния фолклор.


250 кукери ще вдигат шум и ще танцуват на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка, обявиха от община Смолян. Освен местните представители ще има гости от още пет населени места - с. Каравелово и Дъбене (Карловско), с. Драгоданово (Сливенско), град Стралджа (Ямболско) и село Ябълково (Кюстендилско).


По време на фестивала отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци (местните кукери). Най-малкият кукер ще е на 8 години, а очакванията са около 5000 души да посетят зрелищното събитие.


Всички хотели в селото са резервирани. Дори една група кукери ще бъде настанена в смолянски хотел. Движението на МПС ще бъде спряно в селото на 5 март от 11 до 12,30 ч. Широка лъка е почистена от снега и няма да има и режим на водата, обясниха организаторите.


Според народните вярвания кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. По стар обичай те обикалят в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница), както и между Коледа и Богоявление.

Реклама
Реклама
Реклама