Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6084742 www.bgdnes.bg

Елена Поптодорова е закопчана за кражба на летището във Варшава (Обновена)

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорава е била задържана на летището в полската столица Варшава за кражба на козметика от магазин за безмитна търговия. Това съобщава полското радио RMF, цитирано от руската агенция РИА "Новости".

Стойността на откраднатата козметика възлизала на 1600 полски злоти (около 400 долара). Поптодорова, която притежава дипломатически паспорт, отказала да се свърже с българското посолство във Варшава.

Реклама

През 2012 година в поканата от посланик Елена Поптодорова за приема на посолството на България във Вашингтон по случай националния празник 3 март, сред логото на други американски компании на първо място е поставена Шеврон. Според Поптодорова компанията е предоставила сумата от 4 хиляди долара за наем на залата, в която ще се състои приемът и това е станало директно със собственика ѝ, без парите да минават през посолството или друга българска институция.  

Според полската онлайн медия fakt.pl задържането на Поптодорова е станало още в понеделник.

Подкомисар Роберт Вандович от летищната полиция във Варшава е потвърдил задържането на българската гражданка, съобщава "Монитор". "За факта на задържането е уведомено посолството на република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица" е заявил подкомисар Вандович пред изданието.

През декември Поптодорова съобщи, че има работа във Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите.

Елена Бориславова Поптодорова-Петрова беше посланик на България в САЩ между 2010 и 2016 година, както и между 2002 и 2008 година. През 2016-а тя беше сменена на поста от Тихомир Стойчев.

Между 2009 и 2010 тя е директор на дирекция "Политика на сигурността" в МВнР, а през 2008 - 2009 -специален посланик за черноморския регион.

Между 1975-а и 1990-а Поптодорова работи в МВнР и достига до длъжност пълномощен министър на НРБ в Рим и генерален консул на България в Сан Марино (1987-90).

Тя е и бивш преводач на комунистическия лидер Тодор Живков.

След 1990 година Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и членува в Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

Реклама
Реклама
Реклама