Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6093638 www.bgdnes.bg

500 хил. лв конфискуват от общинар

Богатство за 535 624,12 лв. да бъде конфискувано в полза на държавата от общинския съветник Гюлвер Хасан от ГЕРБ в Разград. В общата сума над половин милион лева влизат пари и имоти на общинаря и съпругата му Невин. Отнемането бе постановено от Апелативния съд (АС) във Варна. Със своя акт магистратите отмениха решението на Окръжния съд в Разград. Пред него Гюлвер Хасан спечели процеса срещу Комисията за отнемане на незаконно имущество (КОНПИ).
Основният аргумент на защитата, който бе приет от магистратите в Разград, бе, че парите от "алоджийство" са доходи, а не имущество. Съпругата на Гюлвер Хасан има условна присъда за недекларирани и неплатени данъци в размер на 53 317 лв., както и неправомерно получаване на детски надбавки в размер на 2300 лв. Делата срещу нея са от типа "алоджийски" срещу жени, които са получавали средства от чужденци срещу обещания за женитба. В тази схема млади жени се свързват по интернет със заможни чужденци. Примамват ги с обещания за брак. Когато кандидат-женихът ги покани при себе си, се появяват измислени пречки за пътуването. Тогава наивните чужденци изпращат пари на избраниците си за преодоляване на проблемите.
В хода на делото срещу Невин прокуратурата твърдеше, че в периода от 2007 до 2012 година тя е получила от чужбина чрез системите за бързи преводи валута на равностойност 320 239.95 лева. Жената на съветника пропуснала да обяви парите пред данъчните. Подавала обаче заявления с невярно съдържание пред "Социално подпомагане". В тях посочвала, че няма доходи, за да й бъдат отпускани детски и целеви помощи за отглеждане на ученик.
Неправомерно получената сума Невин Рамадан възстанови на държавата по време на процеса, в който призна вината си. По двете обвинения съдът й наложи едно общо наказание от 3 години затвор условно.
Присъдата на Невин даде повод на КОНПИ да извърши проверка на приходите, разходите и придобитото имущество от семейството за периода от 2004 до 2014 година и да поиска отнемането му заради установени значителни несъответствия.
Пред Окръжния съд в Разград адвокатите на семейството подчертаха, че част от парите са от дарения и наследства. Други получили на големи тържества, като сватби и кръщенета, на които са канили по 300 до 500 гости, каквато е традицията им. Магистратите от Разград отхвърлиха иска на КОНПИ.
При последвалото обжалване пред Апелативния съд във Варна той отмени решението на първата инстанция и постанови богатствата на съветника и съпругата му да бъдат отнети в полза на държавата. Съдът не приема тезата, че тези пари са получени от законен източник на средства от семейство Хасан. Магистратите установяват, че има значително несъответствие между доходите и придобитото имущество от съветника и съпругата му.
Втората съдебна инстанция приема и счетоводна експертиза за имотите на семейството. Въз основата на финансовия анализ и събраните доказателства за несъответствие между приходите и придобитото, Апелативният съд разпорежда изземване в полза на държавата на имущество на стойност 535 624,12 лв. Съдебното решение не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред третата и последна инстанция - Върховен касационен съд.


Вземат им жилища и пари

Апартамент в Разград, къща в Ясеновец, имот и две ниви в село Желязковец е само част от имуществото на семейството, което подлежи на конфискация. Според решението на съда общинският съветник Гюлвер Хасан и съпругата му Невин Рамадан трябва да се разделят и с пари от продажбата на дворно място в село Ясеновец и автомобил "Опел Зафира". На семейството се конфискуват още два имота в Разград и с. Ясеновец, собственост на фирмата на Гюлвер Хасан. В полза на държавната хазна да бъдат бъдат отнети и няколко депозита в различни банки, постановиха още апелативните магистрати. Освен това Гюлвер Хасан и съпругата му трябва да платят съдебни разноски, които са в размер на 1760 лева. За сметка на съветника и съпругата му остава и държавна такса от 32 137,44 лева, отсякоха магистратите във Варна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама