Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6094798 www.bgdnes.bg

Хитри законотворци оставили Поптодорова с пожизнен паспорт

Наредба на Външно я лишава от права, законът за личните документи я спасява

Надя Панкова

Смутът относно пожизнения дипломатически паспорт на Елена Поптодорова намери своето обяснение с вратичка в закона за личните документи, установи проверка на "България Днес".
Докато според наредбата за издаване на дипломатически и служебни паспорти опцията дипломат от кариерата с над 20 години стаж да има право на такъв паспорт е отменена още през 2004 г., то в закона за личните документи тя е валидна. Това и обясниха за "България Днес" от Министерство на външните работи.
"Кръгът от лица, имащи право на дипломатически паспорт, е уреден в Закона за българските лични документи, чл. 38, ал.1. Там е дадено право на притежаване на такъв паспорт от посланици и пълномощни министри със стаж над 20 години в дипломатическата кариера, каквато е и г-жа Поптодорова", разясниха от ведомството на Ради Найденов. Докато в наредбата за издаване на дипломатически паспорти тази опция е обявена за "нищожна", то в закона, който е с по-голяма сила от наредбата, възможността за пожизнен паспорт остава.
Със същия син паспорт, услужливо предоставен й като на дългогодишен дипломат от кариерата, Поптодорова успяла да се отърве от сериозна присъда. Кражбата на баснословно скъпия крем на "Гарлен" за малко да вкара в затвора експосланичката ни, където тя трябвало да търка нара в порядъка от 3 месеца до 5 години, разказват още запознати. Пасът на дипломат с пожизнена давност обаче я отървал от още по-голям позор и разправии по съдилищата. В момента се очаква и решението на съда относно глобата, която Поптодорова ще трябва да плати според текстовете в полския Наказателен кодекс. Причината е, че както "България Днес" пръв писа, кражба под 400 злоти в Полша не се преследва от закона подобно на принципа у нас, според който кражба до размера на минималната работна заплата се разследва само по усмотрение на прокуратурата - рядко и обикновено МВР не се занимава с казуси от този род. Поптодорова обаче е посегнала на далеч по-скъп от 400 злоти продукт и въпреки че е платила глоба на летището във Варшава, то тя ще бъде преследвана и от полското обвинение. Самата дипломатка продължава да твърди, че е жертва на разсеяност и случилото се е нелепа грешка, за която тя си е понесла изцяло последиците и не носи съзнателна вина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама