Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6094917 www.bgdnes.bg

Доживотникът Боян Обретенов: Клах се 13 пъти в затвора

Баща ми почина, като чу смъртната ми присъда

Забравените убийци

Криминалният журналист Борислав Радославов се завръща с нова кървава рубрика. "Забравените убийци" проговарят за първи път от килиите си и ще ви изумят. Признанията им няма да видите и чуете никъде другаде освен всеки понеделник в "България Днес". Поредният крими герой се казва Боян Обретенов и изтърпява доживотна присъда във Варненския затвор.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Антоанета ЙОТОВА

"Когато ми дадоха смъртна присъда, исках да се самоубия. Какво ли не правих. 13 пъти се клах в затвора. Разпрах си корема. Гълтах железа. Ако беше животно, щеше да пукне".
С тази емоционална изповед ни посреща в затвора във Варна един от най-емблематичните му обитатели - Боян Обретенов. Татуираният мъж изтърпява доживотна присъда за убийство на педофил.

Реклама


"Момиченцето беше дъщеря на мой приятел. Само на 3 годинки. Педофилът беше бъркал с пръст... Изкараха на делото, че съм го ръгал и клал със секира. А че той е чист като сълза. Неговият адвокат подкупил моя, разбирам после. Вземаха земята и добитъка ни. Докато свърши всичко. Аз просто го бих, но не исках да го убивам", разказва Обретенов.
Повече от 26 години търка наровете във варненския пандиз. Той е един от затворниците с най-дълъг престой зад решетките в морската столица. Когато става убийството, Боян е едва на 26 години, в разцвета на силите си, женен, със син на две годинки.
"Видях детето цялото в кръв. Беше извън моето село, в царевичака. Педофилът беше там с колата си, а аз бях с каруцата. Тогава избяга и ми се кри една година. После го видях. Не исках да го убивам. С голи ръце го бих и си признах. Не знаех, че съм го убил", споделя затворникът.


Педофилът се казвал Забуна и бил известен мошеник и измамник. Имал две дъщери, които заработвали като проститутки в Турция.
"Не се чувствам убиец, не съм такъв. Тръгнал съм да го бия, за да защитя дете. Но не и да го убивам. Ударил съм го по-силно и полицията тогава, каквото са поискали, това са писали", категоричен е Обретенов.
Самият той мрази килърите в затвора. Особено тези, отнели живот на млади момичета, баби и дядовци.
"Тук не разговарям с такива хора. Целият затвор ме знае. Карал съм се с тях. Мразя ги такива. Нека бъдат живи и здрави. Има и такива, които ме уважават. Няма как да ги обичам, да лежа аз за един педофил. А те - за младо момиче или възрастни хора. Живея 26 години вече тука", разказва осъденият доживот.
Въпреки дългите години в затвора Боян се радва на любовта и подкрепата на съпругата си Васвие и сина си Шабан, който работи в Германия и винаги идва на свиждане, когато е в България.
"Съжалявам, че си закопах семейството. Детето ми остана само. Синът ми е на 27 години. На моето дете ако се случи такова нещо, същото ще го направя. Дай Боже да не се случи", кръсти се Боян.
Васвие дори искала да роди момиченце на Боян. На няколко пъти идвала на 4-часови свиждания в затвора във Варна. Въпреки силното си желание Обретенов събрал всички сили и отказал.
"Помислете си само какво ми коства това. Нямахме брак с нея, оженихме се в затвора. Само и само да разбера, че ме обича. Тя оправи всички документи", споделя с гордост в гласа затворникът, който сам е татуирал лика на жена си на три места по ръцете.
"Баща ми почина на делото, когато ми дадоха смъртна присъда. Брат ми почина пред затвора, когато ми дойде на свиждане.

Какво ли не изживях през годините. Майка ми е на 90 години и казва, че всички ще умрат, но мен ще ме изчака", разказва Боян Обретенов, който е "надзирател" в неговия коридор в затвора и отговаря да няма наркомани и наркотици сред другите лишени от свобода.

Искам амнистия!

"Ако законът се промени и доживотната присъда се промени на 30 години затвор, веднага излизам предсрочно. Навън ме чакат", споделя Боян Обретенов.
Първото нещо, което ще направи затворникът, ако излезе, е, да целуне земята, а след това съпругата и сина си.
"Вярвам, че ще се случи. Настроен съм позитивно и ще го направя. Имам земя в село и се захващам със земеделие и животни. Жена ми живее самичка с 48 лева на месец. От тях отделя по 10 лв. месечно да може да дойде на свиждане в затвора", разказва Боян.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама