Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6097040 www.bgdnes.bg

Майката на загиналата след зверска катастрофа Поли: Няма прошка за убиеца, ще се боря!

Да седнеш пиян зад волана и да караш с бясна скорост не е непредпазливост

"Детето ми си отиде! Не бих приела извинения от убиеца на Поли, не бих простила, категорично не. Никоя майка не би го направила". Това разказа пред "България Днес" Петя Цветанова, майка на прегазената Поли.
Бруталната катастрофа, след която загина младото момиче, стана на 18 ноември миналата година на пловдивския бул. "Руски". Колата "Пежо 405", в която се вози Поли, е пометена от летящото с бясна скорост мощно "Ауди А7". Двама от спътниците на момичето загиват на място, а Полина е откарана в болница. Повече от седмица тя се бори за живота си, но губи неравностойната битка със смъртта.
Зад волана на мощната кола е 26-годишният Любомир Трайков, син на транспортен бос от Пловдив. Младежът лети по улиците с 99 км/ч и 0,8 промила алкохол в кръвта си.
Разследването на случая завърши, определена е дата за делото. Криминалистите са категорични, че сблъсъкът между аудито и пежото е бил неизбежен. Любомир е видял навлизащия в неговото платно автомобил, но поради близкото разстояние и високата скорост на движение не успява да натисне спирачките, а само завърта волана надясно и в този момент настъпва ударът.
След първия сблъсък лекият автомобил "Ауди А7" се натриса в дърво, а лекият автомобил "Пежо 405" - в автобусната спирка. На място загиват Атанас Ламджиев и Виолета Стоянова, а на 26 ноември 2016 г. издъхва от нараняванията си и Полина Караиванова.
Любомир Трайков се признава за виновен. Сега той е с мярка за неотклонение "домашен арест" и очаква старта на процеса вкъщи.
"Любомир Трайков си е у дома с помощта на адвокатски трикове, с които го освободиха от ареста. От това, което четох по случая, е използвана вратичка в закона", обяснява майката на прегазеното момиче, но е категорична:
"Мястото на този човек е в затвора, а не у дома, където моята дъщеря няма да се прибере", огорчена е почернената майка на Поли. И допълва:
"В момента единственото ни желание е човекът, причинил смъртта на детето ми, да получи наказание. Ще се борим до последна инстанция за справедлива присъда. Нека съдът да реши каква е тя, аз не съм юрист. Трябва да отговаря на тежестта на деянието. За мен този човек е безкрайно виновен", категорична е Петя Цветанова. Жената е потресена от термина "смърт по непредпазливост" в обвинителният акт.
"Да седнеш зад волана пиян и да караш с бясна скорост е съзнателен избор, а не непредпазливост!", категорична е Петя.
"Досега избягвах всякакви изявления, но явно с мълчание нещата се потулват, хората забравят. Аз и другата ми дъщеря ще присъстваме на всяко дело", категорична е Петя. Тя с огромна тъга в сърцето описва загиналото си дете.
"Отиде си едно хубаво и умно момиче, само на 23 години. Тъкмо се дипломира "Психология" в Пловдивския университет. Не можем да се примирим...", страда почернената майка.
"Новината ме завари вкъщи рано сутринта, преди да тръгна за работа. Сънувах я няколко пъти, сънувах спомени с нея от детството й", споделя Петя.

Почернени родители се подкрепят

"Подкрепят ме и други родители, загубили децата си при пътни инциденти. Например хората, пострадали при случая край Луковит, при който загинаха тримата младежи (преди три години рецидивистът Хюриет Сюлейманов прегази трима студенти, след инцидента мъжът избяга в чужбина, бе заловен в Германия и върнат в България, за да излежи задочно наложената му присъда от 15 години затвор Ц бел. ред.)", обяснява почернената майка на Поли - Петя Цветанова.
"Благодарна съм на всички, които бяха съпричастни към нашата болка и ни помогнаха в тези най-тежки за нас моменти. На семейството ми, колегите и учениците ми, на колегите на голямата ми дъщеря, пропътували посред зима пътя до Пловдив, за да дарят кръв за човек, когото не познават. На приятелите на Поли, които с часове стояха пред заключената врата на реанимацията с надеждата тя да се събуди и да я прегърнат. Благодарна съм на хората, които със свещи и цветя мълчаливо бдяха, за да държат будна обществената съвест", признателна е Петя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама