Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6110683 www.bgdnes.bg

Любо Гребеца стана ислямист

Бандитът от "Наглите" е подсъдим за две убийства

Авери му обещават да го пращат при джихадистите

Ваня ТОДОРОВА
Ислямист е станал в затвора осъденият за отвличания с бандата "Наглите" Любомир Димитров - Любо Гребеца, научи "България Днес". Коранът е настолната книга на подсъдимия, срещу когото има и друго дело. То е за убийствата на Юлиян Лефтеров-Конфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. В момента Димитров изтърпява 18-годишна присъда в затворническото общежите в Казичене. Там работи като лафкаджия. Това намалява наказанието му, тъй като два отработени дни се броят за три излежани.
Любо Гребеца толкова дълбоко се увлякъл по новата си религия, че дори пуснал брада и досущ заприличал на мюсюлманин. Страстта му към исляма запалили негови авери, които в момента са на свобода, но имат отношение към престъпния бизнес от миналото на Гребеца. Те му обещали да уредят намаляване на присъдата ми, извеждане от затвора и изпращането му в чужбина. Според договорките опасният бандит щял да бъде трансфериран при джихадистите от „Ислямска държава“. Аверите му го убеждавали, че ще бъде добре приет в средите на терористите. Причината за това е неговото престъпно минало, в което се е доказал като добър стрелец.
Според запознати, ако Гребеца се окаже извън пандиза, има огромен риск за живота му. Слуховете носят, че много хора имат интерес той да изчезне. Така ще замълчи и няма да разкрие кои са босовете на върха на престъпната схема, организирали отвличанията срещу откупи на състоятелни бизнесмени, които подлудиха богаташите преди няколко години. Изчезването на Гребеца ще прекъсне нишката и към чувалите с парите, за които се слуховете носят, че са скрити край малък град в Южна България.
Очаква се подробности около сюжета с религиозните увлечения на Гребеца да бъдат разкрити от свидетел пред съда в сряда, когато ще бъде поредното заседание по делото срещу Димитров. Той се изправя пред Темида заради две убийства. Повече от година делото тече в Софийския градски съд. Люмбомир Димитров е подведен под наказателна отговорност за отвличането и убийствата на Юлиян Лефтеров-Конфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. В сряда по скайп трябва да бъде разпитана и свидетелка, която живее в чужбина. Зад граница се изнесе и вдовицата на Сапата заедно с малкото им дете. Майката предпочела да изчезне колкото е възможно по-бързо, защото се страхувала за живота на детето си и за своя.


Двата разстрела - на Конфуто и Сапата, са от 2009 г. и са извършени в околностите на София. Юлиян Лефтеров е убит на 8 януари 2009 г. в местността Елата между софийските села Плана и Железница. Според обвинението Гребеца го е прострелял два пъти в главата. Убийството е част от мнимото отвличане на самия Лефтеров, организирано съвместно с жертвата. Димитров заедно с още двама мъже подготвили и инсценирали "отвличането", за да вземат откуп от близки на Лефтеров. Той обаче пропуснал да каже на "похитителите" си, че пред дома му има видеокамери. Затова и избухнал скандал между него и Гребеца, при който Конфуто е застрелян, а трупът му заровен. Близките му плащат откуп от 40 хил. евро, без да знаят, че той вече е ликвидиран.
Няколко месеца по-късно, на 12 април, Гребеца убил и Иван Пайнавелов-Сапата при спор за пари и закопал трупа край село Бистрица. Труповете им бяха открити, след като бандит от "Наглите" посочи на ченгетата къде са заровени.
Много любопитен факт от целия сюжет е присъстивето на маскиран мъж, който е бил с Гребеца по време на двете убийства - на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов. Този очевидец на разстрелите е посочен в обвинителния акт, но до момента негова самоличност не е установена от разследващите. Той също има интерес Гребеца да изчезне, за да не го издаде.

Изчезват свидетели

Пряк очевидец на отвличането на Юлиян Лефтеров-Конфуто е изчезнал, стана ясно на предходното заседание по делото за убийството на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов-Сапата. На камък удрят до момента многократните опити на призовкари и ченгета да открият важния свидетел. Предположенията са, че той се е покрил, защото се страхувал за живота си. Възможно е да е заплашван от други участници в схемата с отвличанията на Конфуто и Сапата, които в момента са на свобода. Най-вероятно свидетелят е духнал зад граница, а може и вече да не е мужду живите, гласи друга версия. Още няколко свидетели са се покрили и не искат да се явяват в съда, стана ясно в залата. Други пък отдавна са се изнесли в чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама